REASONING QUIZ ON SEATING ARRANGEMENT

Directions (1-6) Study the following information to answer the questions.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circle, not necessarily in the same order. Four of them are facing outside and four of them are facing the centre. E faces outside &, both the immediate neighbours of E face the centre.  H sits second to the right of E. B sits third to the left of E. 
D faces the centre. Both the immediate neighbours of D face outside.  G sits second to the left of A. B sits third to the right of H. F is an immediate neighbour D. C is an immediate neighbour of G. D is not an immediate neighbour of B.
1.    Who amongst the following sits to the immediate rights of H?
(a) A                                  (b) D
(c) C                                  (d) G
(e) None of these.
2.    Who amongst the following sits third to the right of A?
(a) D                                    (b) E
(c) F                                  (d) A
(e) None of these.
3.    If all the people are made to sit in alphabetical order, in clockwise direction, starting from A , the position of whom amongst the following remains the same (excluding A)
 (a) E                                 (b) F
 (c) C                                 (d) G
 (e) None of these.
4.    Four of the following five are alike in a certain way, based on the information given above and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
 (a) HA                                (b) FH
 (c) GC                                 (d) DE
 (e) AE
5.    Who amongst the following sits exactly between F and C (and also their neighbour)?
(a) E                                  (b) B
(c) G                                  (d) A
(e) None of these.
6.    How many people are seated between A and C (counting clockwise from A)?
(a) Two                               (b) One
(c) None                            (d) three
(e) Four. 

Directions (7-12) Study the following information to answer the questions.
Twelve people are sitting in two parallel rows containing 6 people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T, and U are seated and all of them are facing south. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all facing North. Therefore in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the outer row.
S sits third to right of Q, either S or Q sits an extreme end of line. The one who faces Q sits second to right of E. Two people sits between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line.The immediate end of line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of P, R and T are immediate neighbours of the each other. C sits second to the left of A. T does not face the immediate neighbour of D.
7.    Who amongst the following sits at the extreme ends of the rows?
(a) S, D                              (b) Q, A
(c) U, F                              (d) Q, E
(e) P, D
8.    Who amongst the following faces S?
(a) A                                  (b) B
(c) C                                    (d) D
(e) F.
9.    How many persons are seated between U and R?
 (a) One                             (b) Two
      (c) Three                           (d) Four
      (e) None.
10.  P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T related to, following the same pattern?
(a) C                                 (b) D
(c) E                                 (d) F
(e) Cannot be determined.
11.  Which of the following is true regarding T?
      (a) F faces T              
      (b) U is an immediate neighbour of T
      (c) F faces the one who is second to right of T
      (d) T sits at one of the extreme ends of the line
      (e) Q sits second to the right of T.
12.  Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement & so form a group which is the one that does not being not being to that group?
       (a) A-T                              (b) B-T
       (c) F-P                              (d) C-U
       (e) E-Q.

  
ANSWERS:
1.
(d)
2.
(c)
3.
(b)
4.
(b)
5.
(b)
6.
(a)
7.
(e)
8.
(a)
9.
(b)
10.
(b)
11.
(c)
12.
(e)

Solution for Q.(7-12):

P      U      S      T      R      Q
C      F      A      E      B      D

14 comments:

Anonymous said...

ans is wrong for quen no 6&7

Anonymous said...

answers are correct.

raj said...

i think the answer in 7 no. is d not e.... because in the question it is described that neither b nor f sits extreme ends.. and in question no. 6 also...answer is 2 person sitting b/w a and c clockwise.

Anonymous said...

pl give detail ans to 4 que?

Anonymous said...

hey for qust 4 see all the paired persons sit in opposite to each other and adjacent but F n H are just opposite to each other...

Anonymous said...

solution of arrangement above given for the q 7-12 is wrong as
point1--S sits third to right of Q
point2- The immediate neighbour of B faces person who sits third to left of P.

this conditions are not fulfilled

Anonymous said...

the answers are wrong
as the question is incomplete.
if anyone knows the solution then please post for both the questions

anurag...9928029388 said...

All the ques are correct. I find the correct ans for all the ques. In the first go.....

Anonymous said...

admin kindly provide the solutions

thx

Anonymous said...

TRQPUS
EBDCFA

This is the correct arrangement.

Anonymous said...

kindly anyone say order for ques 1-6

Naga Srinivas said...

AEGCBFDH ------- Clock wise direction

ketan patel said...

What is this?
P, R and T are immediate neighbours of the each other
S sits third to right of Q, either S or Q sits an extreme end of line

Soham Mandal said...

all questions are incomplete...please give some complete questions to think...otherwise it's waste of time

Post a Comment