Friday, 19 April 2013

SSC QUIZ ( HISTORY)

1.    Frontier Gandhi was the nickname of—
      (A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Vinoba Bhave
(C) None of these
(D) Mahatma Gandhi

2.     Who founded the Indian National Congress?
(A) A. O. Hume
(B) Sardar Patel
(C) Subhash Chandra Bose
(D) W.C. Bannerjee


3.    Which one of the following Indian languages does not have a Dravidian Origin?
(A) Kannada 
(B) Marathi
(C) Malayalam 
(D) Telugu


4.    Which of the following powers did not fight for the Tungabhadra Doab?
(A) Pallavas and Chalukyas
(B) Cholas and later Chalukyas of Kalyana
(C) Golconda and Ahmadnagar Sultanates
(D) Vijaynagar and Bahmani Kingdoms


5.     Where was the first university in modern India founded?
(A) Bombay 
(B) Calcutta
(C) Lahore 
(D) Madras


6.    Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Janjira Fort : Maharashtra
(B) Asirgarh Fort : Madhya Pradesh
(C) Daulatabad Fort : Rajasthan
(D) Gingee Fort : Tamil Nadu


7.    Our National song has been taken from : 
(A) The essay ‘Bharat Vidhata’ written by Bankim Chandra Chattopadhyaya
(B) The magazine ‘Tatva Bodhini’ edited by Nobel laureate Rabindranath Tagore
(C) The novel ‘Durgesh Nandini’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay
(D) The novel ‘Anand Math’ written by Bankim Chandra Chattopadhyay


8.    Who designed the National Flag of independent India ?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Rabindranath Tagore
(C) Mahatma Gandhi
(D) Pingley Venkayya


9.    Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?
(A) Lothal 
(B) Kalibangan
(C) Harappa 
(D) Mohenjo-Daro


10.   ‘Lakh Baksh’ was a title given to the ruler—
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Raziya
(D) Qutub-ud-din Aibak

ANSWERS
1
A
2
A
3
B
4
C
5
B
6
C
7
D
8
D
9
A
10
D




2 comments:

Anonymous said...

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Anonymous said...

thanks

Post a Comment