Friday, 20 March 2015

Banking Awareness :Quiz

1.With the aim of achieving Financial Inclusion, Reserve Bank Of India has issued guidelines permitting the banks to employ ____ to facilitate Business Development.
(A) Business Correspondents
(B) Franchisees
(C) Business Facilitators
(D) Both ‘a’ and ‘c’
(E) None of the above


2. In respect of CGTMSE (Credit Guarantee fund Trust for Micro and Small Enterprises) No collateral and no third party guarantee for fund based and non fund based credit facilities up to ___
(A) Rs. 10.00 lakhs
(B) Rs. 5.00 lakhs
(C) Rs.100 lakhs
(D) Rs. 5 lakhs
(E) None of the above

3. SME Stands for:
(A) Selling and Marketing Establishment
(B) Selling and Managing Employee
(C) Sales and Marketing entity
(D) Small and Medium Enterprises
(E) None of the above

4. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of the above

5.The branding line of Bank of Baroda is ______
(A) International bank of India
(B) India’s International bank
(C) Indian’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these

6.One of the major challenges banking industry is facing these days is money laundering. Which of the following acts/ norms are launched by the banks to prevent money laundering in general?
(A) Banking Regulation Act
(B) Know Your Customer Norms
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act
(E) None of these

7.Which of the following is the Capital Market regulator?
(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

8. We know that RBI is the apex bank of India. Similarly the apex Bank of the USA is:
(A) Federal Reserve Bank
(B) The Central Bank of USA
(C) Bank of America
(D) Central National Bank of USA
(E) None of these

9. Sales above Breakeven point is called ___
(A) Margin of Safety
(B) Gross Profit
(C) Net profit
(D) b & c
(E) None of the above

10. Authorized Dealers for foreign transactions are appointed by:
(A) Reserve Bank of India
(B) Government of India
(C) Individual Banks
(D) FEDAI
(E) None of these

11. As per the report published in the newspaper, the banks, particularly public sector banks are tying up with various rating agencies for providing a qualitative assessment of the credit needs of the borrowers. Which amongst the following is/ are such credit rating agencies in India? 
A.  CARE
B.  CRISIL
C.  ULIP
(A) Only A
(B) Only B
(C) A and B
(D) Only C
(E) All A, B and C

12. As a practice, all banks now deduct some amount from their pre- tax income and set aside in a separate account to create a cushion for the loans which may go bad. This is called:
(A) CRR
(B) SLR
(C) Provisioning
(D) PLR
(E) None of these

13. The power of the commercial banks to expand deposits through expanding their loans and advances is known as ____.
(A) Capital Expansion
(B) Credit Expansion
(C) Credit control
(D) Credit Creation
(E) None of the above

14. The Securitization And Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act (SARFAESI) meant for recovery of loans which have become NPAis not applicable to:
(A) Public Sector banks
(B) Financial Institutes of the Govt.
(C) Private Banks
(D) Non – Banking Financial Companies
(E) Small & Cooperative Banks

15.‘CEPI’ stands for?
(A) Council of Environmental Pollution of India
(B) Comprehensive Environmental Pollution Index
(C) Centre for Environmental Pollution in India
(D) Centre for Environmental Pollution and Industries
(E) None of these

Answers 
1.D
2.C
3.D
4.D
5.B
6.B
7.E
8.A
9.A
10.A
11.C
12.C
13.D
14.D
15.B

No comments:

Post a Comment