Thursday, 12 March 2015

Current Affairs : Quiz

1. Against which virus PM Narendra Modi has launched the first indigenously developed and manufactured vaccine on 9th Mar’15?
A. Swineflu
B. H1N1
C. Rotavirus
D. HIV
E. None of these



2. On 9thMar’15, Former IPL commissioner Lalit Modi was removed as the President of which state’s Cricket Association?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Delhi
E. Punjab

3. Which country has expelled a senior North Korean diplomat on 9th Mar’15 after he was caught smuggling 1.4 million US dollars worth of gold?
A. South Korea
B. Saudi Arabia
C. Qatar
D. Bangladesh
E. Iran

4. Who will be the ruling United Democratic Front's candidate for the Speaker's post, which has become vacant due to the demise of incumbent G Karthikeyan?
A. Oomen Chandy
B. N Sakthan
C. G S Chandy
D. None of these
E. All of these

5. Name the Sri Lankan Cricketer who announced his retirement from Test Cricket after the three match series against India in Aug’15?
A. Mahela Jayawardhane
B. Lasith Malinga
C. Kumar Sangakkara
D. Dilhara Fernando
E. None of these

6. CISF Raising Day 2015 is celebrated on _____.
A. 9th March
B. 10th March
C. 11th March
D. 12th March
E. 8th March

7. Prime Minister, Shri Narendra Modi formally launched ‘Beti bachao, Beti Padhao’ in Northeast and selected the district in Mizoram among 100 districts from across India for this unique initiative. Which district was selected in Mizoram?
A. Aizawl
B. Lunglei
C. Champai
D. Saiha
E. None of these

8. Name the new schemes launched by the government to promote tourism in India?
A. Paryatan
B. Parivartan
C. PRASAD
D. SWADESH DARSHAN
E. Both C and D

9. Which edition of Surya Kiran exercise concluded between India and Nepal on 7th Mar’15? 
A. Sixth
B. Seventh
C. Eight
D. Tenth
E. Ninth

10. Which state of India won the silver prize of Golden Gate award at the Internationale Tourismus-Borse Berlin (ITB-Berlin) 2015, Germany?
A. Rajasthan
B. Delhi
C. Goa
D. Kerala
E. Tamil Nadu

11. Which edition of the Delhi Dialogue will begin in New Delhi on 11th Mar’15?
A. Second
B. Tenth
C. Seventh
D. Third
E. Fourth

12. Name the country that topped the list of world’s biggest weapons importer in 2014 as disclosed by research company IHS on 8th Mar’15?
A. Dubai
B. India
C. China
D. Saudi Arabia
E. Iran

13. Name the former union minister who has been awarded with the prestigious Saraswati Samman 2014 for his Kannada poem Ramayana Mahanveshanam?
A. R.V. Deshpande
B. Siddaramaiah
C. T. Parmeshwar Naik
D. M. Veerapa Moily
E. None of these

14. With which e-commerce Company, India’s real estate company has tied-up to sell it apartments?
A. Flipkart
B. Amazon
C. Snapdeal
D. Commonfloor
E. None of these

15. Name the web portal launched to facilitate Monitoring of Supply of Cement and Expedite its purchase?
A. Cement Monitor
B. INAM-PRO
C. INFRA-PRO
D. None of these
E. All of these

16. In which state First Kisan Call Centre (KCC) of North-East was opened on 9th Mar’15?
A. Tripura
B. Assam
C. Manipur
D. Mizoram
E. Nagaland

17. Which state has launched the ‘Bhagyashree’ Scheme for Girl child on 8th Mar’15?
A. West Bengal
B. Bihar
C. Gujarat
D. Maharashtra
E. Kerala

18. Which country’s Professor was in news as on 9th Mar’15 as she rejected an Indian student’s internship request citing rape problem in India?
A. France
B. United States
C. Germany
D. Singapore
E. UK

19. After defeating Ireland in the World Cup match on 10th Mar’15, how many times India won successively overall starting from a win over the West Indies in 2011?
A. Fifth
B. Ninth
C. Eleventh
D. Tenth
E. sixth

20. Name the Indian company which was chosen as the top employer in Europe for the third consecutive year by Top Employers Institute, the renowned employers’ certification agency?
A. Wipro
B. Infosys
C. TCS
D. Larsen & Toubro
E. None of these

Answers

1.C
2.A
3.D
4.B
5.C
6.B
7.D
8.E
9.C
10. D
11.C
12.D
13.D
14.C
15.B
16.A
17.D
18.C
19.B
20.C

No comments:

Post a Comment