Monday, 9 March 2015

Current Affairs : Quiz

1. Which Institute has developed training modules to fill the gaps in rural infrastructure and provide training to elected public representatives under the Prime Minister Sansad Aadarsh Gram Yojana (PMSAGY)?
A. IIM
B. FMS
C. IIT
D. NIRDPR
E. None of these

2. Name the space agency whose probe has gone into orbit around Ceres, the largest object in the Solar System between Mars and Jupiter?
A. NASA
B. ISRO
C. DAWN
D. All of these
E. None of these

3. Name the Member of Parliament who tabled a motion in House of Commons to mark the unveiling of a new statue of Mahatma Gandhi at Parliament Square in London?
A. David Cameron
B. Bobby Jindal 
C. Keith Vaz
D.Bobby dowley
E.  None of these

4. Which state government is contemplating on framing a law under which registration of pregnancy would be made compulsory within first three months of pregnancy?
A. Haryana
B. Karnataka
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra 
E. Punjab

5. Name the country's umbrella body for all retail payments system that has reached a new milestone with successful linking of 15 crore bank accounts with the Aadhaar numbers?
A. National Retail Corporation
B. Reserve bank of India
C. National Securities Depository Ltd.
D. National Payments Corporation 
E. None of these

6. Name the project which will be the first transit oriented development (TOD) smart city in Delhi? 
A. South Delhi Hub Project
B. Combine Delhi Hub Project
C. East Delhi Hub Project
D. Unique Delhi Hub Project
E. None of these

7. Which day would be celebrated as Safe Motherhood Day as announced by Health Ministry of India?
A.7th March
B. 8th March
C. 9th March
D. 10th March
E. 11th March

8. As per the Mercer’s Quality of Living Report 2015, which city has the world’s best quality of living?
A. New York
B. Tokyo
C. Vienna
D. Canberra
E. sydney

9. As per the Mercer’s Quality of Living Report 2015, which Indian City has the best quality of living?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Hyderabad
E. Chennai

10. Name the person re-nominated as the Alternate Executive Director of International Monetary Fund?
A. Kewal Sharma
B. Sunil Sabhrawal 
C. Rahul Jindal
D. All of these
E. None of these

11. Indian captain Mahendra Singh Dhoni becomes the most successful captain in terms of ODI victories on foreign shores. He surpassed the record of _____.
A. Kapil Dev
B. Mohd. Azharudeen
C. Sunil Gavaskar
D. Sourav Ganguly
E. None of these

12. In which state, the Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the first phase of Shri Singaji Thermal Power Project on 5th Mar’15?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Himachal Pradesh
E. Haryana

13. Name the fourth among the seven of the IRNSS constellation of satellites designed to provide accurate position information service to users in the country as well as the region extending up to 1,500 km from its boundary?
A. IRNSS-1B
B. IRNSS-1F
C. IRNSS-1D
D. IRNSS-2A
E. None of these

14. Name the mission replaced by Jawahalal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNRUM)?
A. National Urban Renewal Mission
B. Mahatma Gandhi National Urban Renewal Mission
C. Sardar Patel National Urban Renewal Mission 
D. India Renewal Mission
E. None of these

15. How many points were cut in Repo Rate by the Reserve Bank of India on 4th Mar’15?
A. 50 Basis Point 
B. 80 Basis Point
C. 35 Basis Point
D. 25 Basis Point
E. 75 Basis point

Answers 
1.D
2.C
3.C
4.A
5.D
6.D
7.B
8.C
9.D
10.B
11.D
12.B
13.C
14.A
15.D

No comments:

Post a Comment