**1.If LCM of two number is 693, HCF of two numbers is 11 and one number is 99, then find other?**

a.34

d.77

c.12

d.45

e.None of these

**2.Which greatest possible length can be used to measure exactly 15 meter 75 cm, 11 meter 25 cm and 7 meter 65 cm?**

a.45cm

b.255cm

c.244cm

d.55cm

e.None of these

**3. Find the greatest number which on dividing 1661 and 2045, leaves a reminder of 10 and 13 respectively?**

a.125

b.127

c.129

d.131

e.None of these

**4.Find the largest number which divides 62,132,237 to leave the same reminder?**

a.30

b.32

c.35

d.45

e.None of these

**5. Find the largest number of four digits which is exactly divisible by 27,18,12,15?**

a.9700

b.9710

c.9720

d.9730

e.None of these

**6. An electronic device makes a beep after every 60 sec. Another device makes a beep after every 62 sec. They beeped together at 10 a.m. The time when they will next make a beep together at the earliest, is?**

a.10:28 am

b.10:30 am

c.10:31 am

d.10:35 am

e.None of these

**7. Find the greatest number that will divide 400, 435 and 541 leaving 9, 10 and 14 as remainders respectively?**

a.19

b.17

c.13

e.9

e.None of these

**8.If the product of two numbers is 84942 and their H.C.F. is 33, find their L.C.M.?**

a.2574

b.2500

c.1365

d.1574

e.None of these

**9. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is?**

a.48

b.22

c.56

d.27

e.None of these

**10. Find the LCM of?**

**2/3,4/6,8/27**

a.2/27

b.8/3

c.2/3

d.8/27

e.None of these

Next topic will be Time and Distance.

**Answers with solution.**

1.

**(b)**

Other number= (693×11)/99

=77

2.

**(a)**

Convert first all terms into cm.

i.e. 1575 cm, 1125cm, 765cm.

Now whenever we need to calculate this type of question, we need to find the HCF. HCF of above terms is 45.

3.

**(b)**

In this type of question, its obvious we need to calculate the HCF, trick is

HCF of (1661 - 10) and (2045 -13)

= HCF (1651, 2032) = 127

4.

**(c)**

HCF of (237-132), (132-62), (237-62)

= HCF of (70,105,175) = 35

5.

**(c)**

LCM of 27-18-12-15 is 540.

After dividing 9999 by 540 we get 279 remainder.

So answer will be 9999-279 = 9720

6.

**(c)**

L.C.M. of 60 and 62 seconds is 1860 seconds

1860/60 = 31 minutes

They will beep together at 10:31 a.m.

7.

**(b)**

HCF of (400-9, 435-10, 541-14)

HCF of (391, 425, 527) = 17

8

**.(a)**

HCF * LCM = 84942, because we know

Product of two numbers = Product of HCF and LCM

LCM = 84942/33 = 2574

9.

**(a)**

Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4.

So, the numbers 12 and 16.

L.C.M. of 12 and 16 = 48.

10.

**(b)**

LCM of fraction=LCM of numerator /HCF of denominator

LCM of numerato=8 , HCF of denominator=3

=8/3

## No comments:

## Post a Comment