Thursday, 20 August 2015

Banking Pathway 2015 : Banking Awareness Quiz

Dear Readers, 
We are providing you current affairs quiz. General Awareness which has immense importance, if you want to score maximum in minimum time. This section plays tremendous role in time management. So keep studying and keep rising!

1. The World Trade Organization (WTO) deals with the global rules of trade between nations. Who is the Director General of WTO?
a) Roberto Azevedo
b) Christine Legarde
c) Raghuram Rajan
d) Oliver Ralph Kahn
e) None of the above

2. RBI on October, 7th 2013, has reduced Marginal Standing Facility (MSF) rate from 9.5% to 9% to improve liquidity in the system. What is MSF?
a) MSF rate is the rate at which banks lodge funds overnight with RBI buying approved government securities.
b) MSF rate is the rate at which banks borrow funds overnight from other banks against approved government securities.
c) MSF rate is the rate at which banks borrow funds overnight from RBI against approved government securities.
d) MSF rate is the minimum rate at which banks lend to the borrowers.
e) None of the above

3. Between 2007-08 to 2012-13, the value of Card spending rose to Rs.1.97 Lakh Crores. A raise in Cards spending indicates?
a) Transformation to 'Cashless Economy'
b) Low inflation
c) Raising incomes
d) Falling prices
e) None of the above

4. What is NOT true with regard to 'Carbon Credit'?
a) It is a tradable certificate or permit.
b) It represents the right of an Industry to emit certain quantity of Carbon Dioxide.
c) Carbon Credits mechanism was formalized in Kyoto Protocol.
d) Carbon Credits are currently traded on 5 exchanges across the globe.
e) None of the above.

5. Arundhati Bhattacharya is in news recently. She is going to be?
a) 1st woman Deputy Governor of RBI
b) 1st woman Chair Person of SBI
c) 1st woman Deputy Chairman of Planning Commission
d) 1st woman Finance Secretary to Govt. of India
e) None of the above

6. National Spot Exchange (NSEL) is the news for defaulting payments to investors. Who is the founder promoter of FT?
a) Jignesh Shah
b) Harshad Mehta
c) Ketan Parekh
d) A K Telgi      
 e) None of the above

7. Find the 'odd man out' of the following?
a) Walmart
b) Tesco
c) Carrefour
d) Big Bazar
e) Ikea

8. One of the Primary functions of IMF is to provide short term capital assistance to member countries through SDR (Special Drawing Rights). What is NOT true about SDR?
a) Currency code of SDR is XDR
b) SDR is the Unit of Account of IMF
c) Asian Development Bank (ADB) also uses SDR as its Currency
d) SDR can be exchanged only for US Dollar, British Pound, and Euro & Japanese Yen
e) None of the above

9. Main functions of Money?
a) Medium of Exchange
b) Unit of Account
c) Store of Value
d) Only 'a' and 'b' of the above
e) 'a', 'b' & 'c' of the above

10. M/s XYZ company has got an order to supply Machinery to M/s ABC Co of Nigeria. Who has to get a Letter of Credit issued from a Bank?
a) M/s ABC since they are the importers
b) M/s XYZ since they are the exporters
c) Both since they are the parties to the agreement
d) RBI since they regulate the Foreign Trade in India
e) None of the above

11. What is 'Packing Credit'?
a) Finance extended to packing materials industry
b) Finance extended to an Importer to pack the goods imported
c) Finance extended to Warehouses for keeping the goods packages
d) Finance extended to an Exporter to meet the costs of buying and/ or making products to be exported
e) None of the above

12. What is NOT true with regard to Currency Chests in India?
a) They are managed by different banks on behalf of RBI
b) Deposits in Currency Chests are taken into account for calculation of CRR (Cash Reserve Ratio)
c) Standard Chartered Bank a Foreign Bank also maintains Currency Chest
d) Coins are also stored in Currency Chests
e) None of the above

13. Recently Parliament has pass-ed Companies Act 2013. What is NOT true with regard to some of the features of the Act?
a) An Individual can set up "One person Private Ltd Company"
b) An independent Director can hold 3 consecutive terms of 3 years
c) Listed Companies must have at least 1/3rd independent Directors
d) Prescribed Companies must have at least 1 woman Director on the Board
e) A Private Ltd Company can have a maximum of 200 members

14. What is 'Net Interest Margin' of a Bank?
a) Margin of Interest earned on Trading in Govt Securities
b) Difference between the Base Interest Rate and the Average Lending Rate
c) Difference between the interest income and the amount of interest paid out
d) Difference between Interest on Term Loans and Interest on Cash Credits
e) None of the above

15. What is the World's largest functioning Oil Refinery?
a) Reliance Refinery in Jamnagar, Gujarat
b) IOC Refinery in Digboi, Assam
c) HPCL Mumbai Refinery
d) Paraguana Refinery, Venezuela
e) Exxon Mobil Refinery, Singapore

Answers..


1. a 
2. c 
3. a 
4. e 
5. b 
6. a  
7. d 
8. e 
9. e 
10. a 
11. d
12. e 
13. b 
14. c
15. a 

No comments:

Post a Comment