Monday, 17 August 2015

Banking Pathway 2015 : Computer Quiz

1. A framwork in which circuit boards can be mounted is...
(A) Switch circuit
(B) Chip
(C) Card cage
(D) Bar code
(E) None of these
2. A convolutional code that is prone to catastrophic error propagation is......
(A) Mnemonics
(B) Gray code
(C) machine code
(D) Catastrophic code
(E) None of these

3. Which one of the following input device is user-programmable?
(A) Dumb terminal
(B) Smart terminal
(C) VDT
(D) Intelligent terminal
(E) None of these

4. The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?
(A) Laser scanner
(B) Wand
(C) OCR
(D) MICR
(E) None of these

5. A Plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor embedded within it is .......
(A) Punched paper tape
(B) Chip card
(C) Card punch
(D) Magnetic tape
(E) None of these

6. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a ____________ operating system.
(A) real-time
(B) single-user, single-task
(C) single-user, multi-task
(D) multi-user, multi-task
(E) None of these

7. Which of the following is an example of a real-time operating system?
(A) Lynx
(B) MS DOS
(C) Windows XP
(D) Symbian
(E) None of these

8. A real-time operating system is most likely to be used for which of the following tasks?
(A) Controlling access to a shared printer in a network
(B) Ensuring that the system clock works correctly on a server
(C) Managing the access to system files in a laptop computer
(D) Controlling the fuel injection system of an automobile engine
(E) None of these

9. An essential difference between the operating system that runs a typical desktop computer and the operating system that runs a typical PDA is that
(A) the desktop OS has a graphical user interface whereas the PDA OS does not
(B) the desktop OS can run several programs simultaneously whereas the PDA OS cannot
(C) the desktop OS manages hardware resources whereas the PDA OS does not
(D) the desktop computer has an OS whereas a PDA does not
(E) None of these

10.To set a register or counter to the all-zero-state is...
(A) Rerun
(B) Reset
(C) Remote
(D) Release
(E) None of these

11.A set of information that defines the status of resources allocated to a process is...
(A) Process control
(B) ALU
(C) Register Unit
(D) Process description
(E) None of these

12. A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as
(A) Bar codes
(A) Gray codes
(C) Fire codes
(D) mnemonics codes
(E) None of these

13. The MS-DOS operating system is a
(A) graphical user interface, single-tasking operating system
(B) graphical user interface, multi-tasking operating system
(C) command-driven interface, single-tasking operating system
(D) command-driven interface, multi-tasking operating system
(E) None of these

14. Which of the following was an early desktop operating system that included an integrated graphic user interface with point-and-click features?
(A) MS-DOS
(B) Mac OS
(C) Unix
(D) Gnome
(E) None of these

15.CD-ROM can store upto ____ MB of data
(A) 600 MB
(B) 400 Floppy disk
(C) 320 MB
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these


Answers
1. (C)
2. (D)
3. (D)
4. (A)
5. (B)
6. (B)
7. (A)
8. (D)
9. (B)
10. (B)
11. (D)
12. (C)
13. (C)
14. (B)
15. (D)

No comments:

Post a Comment