Featured post

IBPS RRB CWE-VI 2017 Notification FAQ

Tuesday, 18 August 2015

Banking Pathway 2015 : Computer Quiz

Q1. Who programmed the first computer game 'Spacewar!' in 1962?
(a) Steave Russell
(b) Konard Zuse
(c) Alan Emtage
(d) Tim Berners-Lee
(e) None of these

Q2. Who is known as the father of supercomputing?
(a) David J. Brown
(b) Gene Amdahl
(c) Adam Dunkels
(d) Seymour Cray
(e) None of these

Q3. Who created the C programming Language?
(a) Ken Thompson
(b) Dennis Ritchie
(c) Robin Milner
(d) Frieder Nake
(e) None of these

Q4. When NASSCOM (National Association of Software and Services Companies) was established?
(a) 1988
(b) 1997
(c) 1993
(d) 1882
(e) None of these

Q5. Who is known as the father of internet?
(a) Alan Perlis
(b) Jean E. Sammet
(c) Vint Cerf
(d) Steve Lawrence
(e) None of these

Q6. Which one is the first high level programming language?
(a) C
(b) COBOL
(c) FORTRAN
(d) C++
(e) None of these

Q7. Which one is the first word processor application?
(a) MS Word
(b) Apple i Work
(c) Sun StarOffice (
(d) WordStar
(e) None of these

Q8. Which one is the current fastest Supercomputer in India?
(a) PARAM Padma
(b) SAGA-220
(c) PARAM YUVA II
(d) EKA
(e) None of these

Q9. India's first Super Computer PARAM 8000 was installed in?
(a) 1988
(b) 1991
(c) 1995
(d) 1982
(e) None of these

Q10. Who developed Java Programming Language?
(a) James Gosling
(b) Douglas Engelbart
(c) Edmund M. Clarke
(d) James D. Foley
(e) None of these

Q11. Which one is volatile memory in a computer system?
(a) Hard Disk
(b) RAM
(c) ROM
(d) Optical Drive
(e) None of these

Q12. One Terabyte (1 TB) is equal to?
(a) 1028 GB
(b) 1012GB
(c) 1000 GB
(d) 1024 GB
(e) None of these

Q13. Who first developed QWERTY keyboard used in computers and phones?
(a) Raphael Finkel
(b) Wim Ebbinkhuijsen
(c) Shafi Goldwasser
(d) Christopher Latham Sholes
(e) None of these

Q14. Which operating system is developed and used by Apple Inc?
(a) Windows
(b) Android
(c) iOS
(d) UNIX
(e) None of these

Q15. Linus Torvalds develop which operating system?
(a) Windows
(b) Mac OS
(c) UNIX
(d) Linux
(e) None of these

Answers...
1. a 
2. d
3. b
4. a
5. c
6. c
7. d
8. c
9. b
10. a
11. b
12. d
13. d
14. c
15. d

To solve above quiz in Hindi....Click Here

No comments:

Post a Comment