1. Rajesh and Ajay can complete a job in 16 days. Rajesh alone can do it in 24 days. How long will Ajay alone take to finish the whole work?
(a) 20 days
(b) 48 days
(c) 30 days
(d) 36 days
(e) 28 days

2.Kaberi can do a job in 10 days and Arati in 15 days. If both of them work together, how long will the work last?
(a) 8 days
(b) 9 days
(c) 4 days
(d) 6 days
(e) 11 days

3.Ram, Shyam and Mohan can do a piece of work in 12, 15 and 20 days respectively. How long will they take to finish it together?
(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 14 days
(d) 8 days
(e) 5 days

4.Alok and Kaushik can alone do a holiday assignment in 25 days and 30 days respectively. They work together for 5 days and then Alok leaves due to his illness. Kaushik finishes the rest of the holiday assignment in x days. The value of ‘x’ is:
(a) 20
(b) 19
(c) 24
(d) 16
(e) 2

5.X work twice work as fast as Y .If Y can complete the job alone in 12 days ,then in how many days can X and Y together finish the job .
(a) 18
(b) 4
(c) 6
(d) 8
(e) 2

6.Sundar can copy 80 pages in 20 hours, Sundar and Purbasa can copy 135 pages in 27 hours. How many pages Purbasa can copy in 20 hours?
(a)
(b) 55
(c) 27
(d) 20
(e) 35

7.Tapas works twice as much as Mihir. If both of them finish the work in 12 days, Tapas alone can do it in:
(a) 20 days
(b) 24 days
(c) 18 days
(d) 36 days
(e) 20 days
8.Xavier can do a job in 40 days. He worked on it for 5 days and then paes finished it in 21 days. In how many days Xavier and paes can finish the work?
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d)
(e) 12

9.Mary has ‘m’ minutes of home work in each of her ‘s’ subjects. In one hour she completes what part of her home work?
(a) m/s
(b) ms/60
(c) 1/ms
(d) 60/ms
(e) s/m
10.Gouri can knit a pair of socks in 3 days. Gita can knit the same in 6 days. If they are knitting together, in how many days will they knit two pairs of socks?
(a) 4
(b) 2
(c) 4.5
(d) 3
(e) 6

1.(b) 1/16 – 1/24 = 1/48
Required number of days = 48

2. (d)1/10 +1/15 = 1/6
Required number of days = 6

3. (e)1/12 +1/15 +1/20 = 12/60 = 1/12
Required number of days = 5

4. (b) 6A   25
150
5K  30
Work for 5 days = 5X11 = 55
Required days = 95/5 = 19 days

5. (b)    2X    6
12
1Y   12

Required days = 12/3 =4 days

6. (d)   4 S

5 SP
Efficiency of P = 5- 4 = 1
Required days = 20X1 =20

7. (c)   2T
12
1M
Total work = 12X3 = 36
Required days = 36/2 =18

8. (b)X complete the work  = 40 days
So, X complete the work in 5 days = 5/40= 1/8
Remaining work = 1-1/8 = 21
P complete the work = 24 days
Required days = 1/40 + 1/24 = 8/120
Required Days = 15

9. (c)

10. (a)Number of days ,when they work together = 1/3+1/6 = 2days
Required number of days = 2X2 = 4 days