Monday, 24 August 2015

Mission IBPS Exam: Banking Awareness Quiz

Dear Readers,
Since IBPS RRB and IBPS  PO are in the streak, and for giving the final touch to your preparation ,from today our every post will be according to these exams. Here we are providing you Banking Awareness quiz, BA which comprises of almost 40% of the GA section. General Awareness which has immense importance, if you want to score maximum in minimum time. This section also plays  a tremendous role in time management!!

1. The first Indian bank to open a branch outside India in London in 1946?
a) SBI
b) PNB
c) BOB
d) Canara Bank
e) BOI

2. Coins are minted at?
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Noida
d) Kolkatta
e) All of these

3. Which of the following is not a function of commercial bank?
a) Providing project finance
b) Selling mutual funds
c) Deciding policy rates like CRR, Repo rates/SLR etc.
d) Settlement of payments on behalf of the customers
e) Providing services such as locker facilities, remittances etc...

4. The New Capital Adequacy Frame work prescribed for the banks is commonly known as?
a) KYC norms
b) Credit Policy
c) Basel accord
d) Fiscal Policy
e) None of these

5. Expand the term FRBM?
a) Financial Responsibility and Business management
b) Fiscal Responsibility and Business management
c) Financial Responsibility and Budget Management
d) Fiscal Responsibility and Budget Management
e) Formal Responsibility and Business Management

6. What is an Indian Depository Receipt?
a) A deposit account with a Public Sector Bank
b) A depository account with any of depositories
c) An instrument in the form of depository receipt created by an Indian depository against underlying equity shares of the issuing company
d) An instrument in the form of deposit receipt issued by Indian depositories
e) None of these

7. Land Development Banks form a part of the?
a) Commercial Banks
b) Industrial Development Bank of India
c) Food Corporation of India
d) Co-operative Credit Structure
e) None of these

8. Which of the following cannot be called as a value Added Service offered by bank?
a) Special Accounts for poor sections of society
b) Accident Insurance Cover
c) Instant credit of outstations cheques
d) Free cheque books            
e) All of these

9. The minimum number of women required for formation of women groups under Development of women and children in Rural Areas Programme is?
a) 20
b) 15
c) 10
d) 05
e) None of these

10. What is the full form of 'FINO', a term we see frequently in financial newspapers?
a) Financial Investment Network and Operations
b) Farmer's Investment in National Organization
c) Farmers Inclusion News and Operations
d) Financial Inclusion Network and Operations
e) None of these

11. With an aim to provide better services to the debit card holders, the Reserve Bank of India (RBI) has directed all commercial and public sector banks to introduce new Automated Teller Machines (ATM) that can deliver lower denomination notes such as?
a) Rs 10
b) 20
c) 50.
d) None of the above
e) All the above

12. Which of the following banks is limited to the needs of agriculture and rural finance?
a) RBI
b) SBI
c) IFC
d) NABARD
e) Axis Bank

13. Open-market operations of Reserve Bank of India refer to?
a) Trading in securities
b) Auctioning
c) Transaction in gold
d) All of these
e) None of these

14. Which of the following has introduced a new tool named Data Warehousing and Business Intelligence System for speedy analysis of data and identification of violations?
a) IRDA
b) SBI
c) RBI
d) TRAI
e) None of these

15. The Reserve Bank hiked the limit for foreign investment in Asset Reconstruction Companies (ARCs) from the earlier cap of 49 percent to?
a) 74 %
b) 47 %
c) 57 %
d) 72 %
e) None of the above


Answers..
1) e 
2) e 
3) c
4) c 
5) d 
6) c 
7) d 
8) d 
9) c 
10) a 
11) e 
12) d 
13) a 
14) b 

15) a 

No comments:

Post a Comment