Tuesday, 25 August 2015

Mission IBPS Exam: General Awareness Quiz

Dear Readers,
Since IBPS RRB and IBPS  PO are in the streak, and for giving the final touch to your preparation ,here we are providing you General Awareness quiz, BA which comprises of almost 40% of the GA section. General Awareness which has immense importance, if you want to score maximum in minimum time. This section also plays  a tremendous role in time management!!

1. Who of the following was appointed the new Director General (DG) of Central Industrial Security Force (CISF)?
(a) Surender Singh
(b) Arvind Ranjan
(c) Ashok Kumar
(d) Arvind Kumar
(e) None of these.

2. Who of the following was elected the Prime Minister of Finland?
(a) Juha Sipila
(b) Alexander Stubb
(c) Timo Soini
(d) David Cameron
(e) None of these


3. Prime Minister Narendra Modi has conferred the 50th Jnanpith Award on renowned literary figure Bhalchandra Nemade. He is a famous writer of which of the following languages?
(a) Hindi
(b) Malayalam
(c) Kannada
(d) Marathi
(e) None of these.

4. Omar Hassan al-Bashir was re-elected the President of which of the following countries?
(a) Kazakhstan
(b) Sudan
(c) Vietnam
(d) Guyana
(e) None of these.

5. Who of the following was appointed the Director General (DG) of Railway Protection Force (RPF)?
(a) Krishna Choudhary
(b) Rajiv Ranjan Verma
(c) Ranjit Sinha
(d) P.K. Mehta
(e) None of these.

6. Who of the following was appointed the 20th Chief Election Commissioner?
(a) Nasim Zaidi
(b) K.G. Balakrishnan
(c) V.S. Sampath
(d) H.S. Brahma
(e) None of these

7. Justice Meenakshi Madan Rai was sworn in as the first woman judge of which of the following states’ high court?
(a) Kerala
(b) Sikkim
(c) Delhi
(d) Mizoram
(e) None of these.

8. Who of the following was appointed the Director General (DG) of Bureau of Police Research and Development (BPR&D)?
(a) Navneet Rajan Wasan
(b) Rajan Gupta
(c) Sheuli Burman
(d) H.S. Brahma
(e) None of these

9. Who of the following was appointed the Election Commissioner of India?
(a) Zubair Rizvi
(b) Alok Ranjan
(c) Umesh Sinha
(d) Achal Kumar Jyoti
(e) None of these.

10. United Nations (UN) observed World Book and Copyright Day across the world on which of the following dates?
(a) 21 April
(b) 23 April
(c) 29 April
(d) 2 May
(e) None of these.


Answers..
1. a 
2. a
3. d
4. b
5. b
6. a
7. b
8. a
9. d
10. b

No comments:

Post a Comment