Monday, 28 September 2015

Mission IBPS Exam : English Quiz(Cloze Test)

Directions (1-10) : In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words have been suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.
        Traditional bank architecture is based on bank branches. These branches ensure the physical ……. (1) ……. of a customer’s savings. A customer may go there to deposit and withdraw money ……. (2) …….. loans and ……… (3) ……… in other financial transactions. In the past two decades banking architecture has changed___the Automated Teller Machine (ATM) has been a big …….. (4) ……… and credit and debit cards have created new financial spaces. ……… (5) ………. the bank branch has remained the bedrock of the banking system __ after all a person needs a bank account in a branch before he can operate a debit or ATM card. This may be about to change as technocrats now ………….. (6) ………. cell phones as the new architecture of virtual banks. This has the potential to make branches ………… (7) ………. Cell phone banking looks especially relevant for India since it can penetrate the countryside cheaply and ……… (8) ……… The world over cell phones are spreading at a ………… (9) ………… rate and in India alone new cell phone connections are growing at the rate of six million a month __ a rate of customer ……… (10) ………. that no bank can dream of.
1.        
a. knowledge
b. security
c. presence
d. confidentiality
e. guarantee

2.        
a. negotiate
b. advance
c. credit
d. disburse
e. sanction

3.        
a. pursue
b. interact
c. operate
d. enable
e. engage

4.        
a. drawback
b. hurdle
c. consequence
d. luxury
e. innovation

5.        
a. Despite
b. Although
c. Even
d. Yet
e. Until

6.        
a. view
b. realise
c. display
d. engineer
e. assess

7.        
a. essential
b. obsolete
c. extant
d. retreat
e. expired

8.        
a. moderately
b. occasionally
c. compulsorily
d. indiscriminately
e. effectively

9.        
a. phenomenal
b. gradual
c. proportionate
d. competitive
e. projected

10.    
a. discount
b. base
c. expansion
d. satisfaction
e. relationship

 Answers
1.  b
2.  a
3.  e
4.  e
5.  d
6.  a
7.  b
8.  e
9.  a
10.c


No comments:

Post a Comment