Monday, 28 September 2015

Mission IBPS Exam : Reasoning Quiz(IBPS PO)

Study the following information carefully and answer the questions given below :
(i) Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work in three different companies X, Y and Z.
(ii) There are two ladies who work in different companies and their specialization is also different.
(iii) Two of them have specialization in Finance, another two have specialization in Human Resources, two have specialization in Marketing, one is engineer and one of them is specialist in Computer.
(iv) D is a specialist in Human Resource working in Company X while her friend G is a Finance specialist and works in Company Z.
(v) H is a Human Resource specialist who works with Marketing specialist B but does not work in Company Y.
(vi) The two persons with same specialization do not work together.
(vii) Marketing specialist F works in Company Y and his friend A who is Finance specialist works in  Company x with only one other specialist.
(viii) In no company more than three persons work.
 (ix) C is an engineer and his sister works in Company Z.
 (x) No lady is an engineer or Computer specialist.

1.In which company does C work?
a. X
b. Y
c. Z
d. Either Y or Z
e. None of these

2.In which two companies do Human Resource specialists work?
a. X and Y
b. Y and Z
c. X and Z
d. Data inadequate 
e. None of these

3.The two ladies are
a. B and D 
b. D and G
c. D and H
d. Either (a) or (b)
e. Data inadequate

4.Who is Computer specialist?
a. C
b. E
c. H
d. Data inadequate
e. None of these

5. In which company only two persons work ?
a. Y
b. Z
c. X
d. Both a & b
d. None of these

Directions (Questions 6 to 10) : Read the following information and answer the questions given below it :
‘A + B’ means ‘A is the daughter of B’
‘A×B’ means ‘A is the son of B’
‘A-B’ means ‘A is the wife of B’

6.If P×Q-S, which of the following is true?
a. S is wife of Q.
b. S is father of P.
c. P is daughter of Q.
d. Q is father of P.
e. None of these

7.If T-S×U+P, what is U to T?
a. U is mother of T.
b. T is husband of U.
c. U-is wife of T.
d. U is the mother-in-law of T.
e. None of these.

8.If Z×T-S×U+P, what is U to Z?
a. Mother
b. Grandmother
c. Father
d. Cannot be determined
e. None of these

9.If ‘P $ Q’ means ‘P is father of Q’; P # 
Q’ means ‘P is mother of Q’; ‘P * Q’ means ‘P is sister of Q’, then how is D related to N in N # A $ B * D ?
a. Nephew
b. Grandson 
c. Grand daughter 
d. Data inadequate
e. None of these

10.If ‘P × Q’ means ‘P is the daughter of Q’; ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’; ‘P ÷ Q’ means ‘P is the mother of Q’ and ‘P - Q’ means ‘P is the brother of Q’, then in the expression A ÷ B + C – E × F, how is A related to F?
a. Mother
b. Aunt
c. Daughter-in-law
d. Sister-in-law
e. None of these

Answers
1.  b
2.  c
3.  d
4.  b
5.  c
6.  b
7.  d
8.  b
9.  d
10.e







No comments:

Post a Comment