Wednesday, 7 October 2015

Banking Awareness Quiz: Miscellaneous

1. Tele banking is attracting the fancy of urban customer due to
(a) non-availability of time to visit bank branches 
(b) transport bottlenecks   
(c) traffic jams   
(d) All   
(e) none

2.Which of the following was set up as a exclusive data communication network for banks in terms of recommendations of committee on communication network of banks?
(a) BANKNET     
(b) SWIFT    
(c) MICR   
(d) All   
(e) none

3.What is international banking?
(a) Providing of variety of financial services to the customers who are living outside their home country  
(b) Providing of financial services to the customers who are living in home country   
(c) Banking between two countries  
(d) all  
(e) none

4. Which of the following are intermediaries are not working for Banks?
(a) Direct sales agents   
(b) Automatic dealers   
(c) Whole sellers            
(d) Merchant establishments   
(e) none of the above

5. In banking services, which are the major characteristics affecting the channel selection
(a) Intangibility     
(b) Inseparability   
(c) Variability   
(d) Perish ability    
(e) all of these 

6. CBS stands for
(a) Core Banking solution   
(b) Centralised based system  
(c) Computer based system   
(d) all of the above   
(e) none of the above

7. What are the various facilities offered by banks through tele banking?
(a) Balance enquiries   
(b) Enquiries about collection or specific credits/debits transaction  
(c) Transfer of funds  
(d) Request  for statement of accounts   
(e) all

8. What do you mean by home banking?
(a) Home banking is an extended version of tele banking 
(b) in home banking the customer is able to access his personal account from his home for availing a variety of services which is made available. 
(c) home banking is availed through the customer’s personal computer attached to a telephone line and modem  
(d) all   
(e) none

9. Digital signature are
(a) legally valid signatures as per the information technology act. 2000 and acceptable in Indian courts at par with paper signatures  
(b) required for authentication of e-mail and SFMS  
(c) required for authentication of settlement applications of clearing coupan of India Ltd.  
(d) all  
(e) none

10. ................. is India’s largest Wide Area Network.
(a) Bank Net 
(b) INET 
(c) RBINET 
(d) NICNET 
(e) None of these

11. Banks do not purchase/ discount
(a) Documentary Bills 
(b) Clean Bills 
(c) Both (a) and (b)            
(d) Accommodation Bills 
(e) Usance Bills

12. Bancassurance means
(a) Distribution of Insurance policies both life and non-life, by banks as corporate agents through their branches.
(b) Assurance given by banks to its customers
(c) Life policy issued to the bank on the life of their staff
(d) Assurance given to bank by general insurance companies for insuring assets of the banks.
(e) None of the above     

13. Insurance business in India is regulated by
(a) Life Insurance Corporation of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
(d) SEBI
(e) Insurance Companies Act

14. Insurance Regulatory and Development Authority
(a) is a society registered under the societies Registration Act
(b) is a company registered under the Companies Act. 1956
(c) is a NGO
(d) was constituted by an act of parliament under the IRDA Act. 1999
(e) is a special wing of Ministry of Finance. Govt. of India 

15. Full form of ERNET is .....................
(a) England’s Remote Network
(b) Engineering and Research Network
(c) Educational and Research Network
(d) External and Regular Network
(e) None of the above


Answers

1.d
2.a
3.a
4.c
5.e
6.a
7.e
8.d
9.d
10-d
11-d
12-a
13-c
14-d

15-c


No comments:

Post a Comment