Tuesday, 6 October 2015

Current Affairs Quiz based on "The Hindu"

1) Prime Minister Narendra Modi welcomed German Chancellor Angela Merkel as she arrived in India. For how many days she has come for her trip which aimed to strengthening the bilateral ties?

Answer. Three- day visit

2) Which state government is planning for setting up separate police stations to deal with crime against SC/ST community members?

Answer. UP

3) To fasten payment of crop insurance claims to farmers, the Centre launched a pilot programme, which will use satellite and drone-based imaging and other geospatial technology to get timely and accurate data on crop yields. Name the programme?

Answer. Kisan

4) Name the Minister of State for External Affairs who rushed to Saudi Arabia to coordinate with the authorities there to trace missing Indians in the Haj stampede last month.

Answer. V.K.Singh

5) Who won the Noble Prize 2015 in Medicine?

Answer. It jointly went to William C. Campbell and Satoshi Ōmura, and Youyou Tu.
Note:
a) Mr. Campbell and Mr. Omura won it for "their discoveries concerning a novel therapy against infections caused by roundworm parasites"

b) Ms. Tu won it for "her discoveries concerning a novel therapy for malaria."

6) According to a report in October 2015, a 50 basis points repo rate cut and slew of policy measures announced by the Reserve Bank in the recent monetary policy review could attract an average annual flow of how much crore in government bonds from overseas investors for the next few years?

Answer. Rs. 48000 crores

7) Name the politician who rejoined INC in October 2015?

Answer. Septuagenarian politician Buta Singh

8) G. Satheesh Reddy, Scientific Advisor to the Union Defence Minister, adopted his native village. Name his village which he adopted?

Answer. Mahimaluru, located in the Atmakur mandal.

9) Gold recently got a boost in markets & touched its biggest one-day surge this year. By how much Indian rupees it got increased?

Answer.   Rs. 660

10) Who is the third most valued Indian firm in terms of market valuation after TCS and RIL?

Answer. Infosys


No comments:

Post a Comment