Wednesday, 7 October 2015

Current Affairs Revision Class: August

1) India with which country agreed to work in close coordination to curb the smuggling of counterfeit currency notes, posing a threat to national security?
Answer. Bangladesh

2) Pakistan concluded a deal for four Mi-35 “Hind-E”Attack Helicopters with whcih country?
Answer. Russia

3) Which country backed  Pakistan to start the contruction work of nuclear power project near Karachi to add 1,100 MW to the energy-starved country’s electric grid?
Answer. China
4) Global satellite called GlobalSat for DRR, was in news as it was proposed to be named after which famouns personality?
Answer. Dr. APJ Abdul Kalam

5) Name the Indo-UK bilateral Air Exercise which was concluded recently?
Answer. Indradhanush

6) Who won the women’s squash title Victorian Open WSA Event in Melbourne, Australia?
Answer. Joshna Chinappa

7) Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Mercedes-Benz India?
Answer. Roland S Folger

8) Which state government instituted a youth award in the name of former President Dr APJ Abdul Kalam?
Answer.Tamil Nadu

9)Name the Prime Minister of Libya who announced his resignation during a live telecast?
Answer. Abdullah al-Thani.

10) International Day of the World's Indigenous Peoples was observed on?
Answer.  9 August 2015

11) Name the Australian cricket captain who announced his decision to retire from International Cricket after the 2015 Ashes series?
Answer. Micheal Clarke 

12) Which Global electronic manufacturing giant signed a MoU with the Maharashtra Government to invest 5 billion US dollar in the state over the next five years?
Answer.  Foxconn

13) Reserve Bank of India (RBI) notification that allows banks to shift, merge or close branches, in urban areas, at their own discretion. In which section of the Banking Regulation Act it is given?
Answer. Section 23 of the Banking Regulation Act, 1949 Relaxations in Branch Authorisation Policy.

14) Which state government decided to rename its university name as APJ Abdul Kalam Technical University?
Answer. Uttar Pradesh 

15) India signed mou with which country to boost ties in Renewable Energy Sector in August 2015?
Answer. Mozambique

16) Name the World War-II hero Colonel who passed away in August 2015?
Answer. Harwant Singh

17) Which insurance company launched Smart Humsafar Plan?
Answer. SBI Life Insurance

18) Name the initiative launched to honour families of martyrs?
Answer. Param Tyag Chakra Initiative

19) Aadi Perukku festival celebrated with traditional gaiety in which state of India?
Answer. Tamil Nadu

20) Who has been awarded with Bharat Bharti literary award 2014?
Answer.  Kashinath Singh

21) Which state/UT police launched Operation Shishtachar to teach lesson to eve-teasers?
Answer. Delhi Police


No comments:

Post a Comment