Friday, 2 October 2015

Mission IBPS Exam : Reasoning Quiz(IBPS PO)

Directions (Questions 1 to 5) : Read the following information to answer the given questions:
Seven children A, B, C, D, E, F and G are standing in a line. G is to the right of D and to the left of B. A is on the right of C. A and D have one child between them. E and B have two children between them. D and F have two children between them.

1.Who is on the extreme right?
a. B
b. E
c. F
d. G
e. A

2.Who is exactly in the middle?
a. A
b. C
c. D
d. E
e. B

3.Who is on the extreme left?
a. A
b. B
c. C
d. D
e. E

Directions (Questions 4 to 5) : Study the following information carefully and answer the questions given below :
Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing towards North. C is sitting between A and E. D is not at the end. B is sitting immediate right to E. F is not at the right end.

4.How many persons are there to the right of D?
a. One
b. Two
c. Three
d. Four
e. None of these

5.Which of the following pairs is sitting to one side of D?
a. FB
b. FC
c. FE
d. Cannot be determined 
e. None of these

Directions (Questions 6 to 10): Read the following information carefully and answer the question that follow :
Six lectures A, B, C, D, E and F are to be organized in a span of seven days – from Sunday to Saturday, only one lecture on each day in accordance with the following:
(i)  A should not be organized on Thursday.
(ii) C should be organised immediately after F.
(iii)There should be a gap of two days between E and D.
(iv) One day there will be no lecture (Friday is not that day), just before that day D will be organised.
(v)  B should be organised on Tuesday and should not be followed by D.

6.On which day there is no lecture?
a. Monday 
b. Friday
c. Sunday
d. Cannot be determined 
e. None of these

7.How many lectures are organised between C and D?
a. None
b. One
c. Two
d. Three
e. None of these

8.Which day will the lecture F be organised?
a. Thursday
b. Friday
c. Saturday
d. Sunday
e. None of these

9.Which of the following is the last lecture in the series?
a. A
b. B
c. C
d. Cannot be determined
e. None of these

10.Which of the following information is not required in finding the complete sequence of organization of lectures?
a. (i) only
b. (ii) only
c. (i) and (ii) only
d. (v) only
e. All are required 

Answers -
1. c
2. c
3. c
4. d
5. e
6. a
7. d
8. a
9. a
10. e









No comments:

Post a Comment