Monday, 5 October 2015

Mission IBPS Exam: Reasoning Quiz(IBPS PO)

Directions (1-5) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
(i)A, B, C, D, E, F and G are seven persons wearing  caps of different colours – white, red, black, green, yellow, blue and violet- and wrist bands of different  
colours – blue, red, white, black, cream, yellow and indigo. The persons, colour of the cap and colour of the wrist bands above are not necessarily in the same order.  
No person is wearing cap and wrist band of same colour.
(ii)B is wearing red cap and is not wearing cream or yellow wrist band. D is wearing green cap and indigo wrist band. Colour of A’s cap and F’s wrist band is same.  
Colour of E’s cap and C’s wrist band is same. G is wearing blue cap and E is wearing blue wrist band. F is not wearing any yellow accessories . Red and blue is not the 
combination of cap and wrist band of any of the persons.

1.What is the colour of “A’s wrist band?
(a) White
(b) Cream
(c) Blue
(d) Red
(e) None of these

2.What is the colour of G’s wrist band?
(a) Red
(b) Cream
(c) White 
(d) Indigo
(e) None of these

3.Who wears Violet cap ?
(a) C
(b) F
(c) C or F
(d) Data inadequate
(e) None of these

4.What is the colour of F’s cap?
(a) Blue
(b) Violet
(c) Green
(d) Data inadequate
(e) None of these

5.Who wears Yellow colour wrist band?
(a) F
(b) G
(c) B
(d) D
(e) None of these

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 
Eight colleagues, A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post viz. Teacher, CA, Chairman, President, Vice-President, Builder, Shopkeeper and CEO.
A sits third to right of the CEO. Only two people sit between the CEO and H. Vice-President and the CA are immediate neighbours of each other. Neither A nor H is a Vice-President or a CA.  Vice President is not an immediate neighbor of the CEO. Teacher sits second to left of E. E is not an immediate neighbour of H. The Teacher is an immediate neighbor of both Builder and the shopkeeper. Shopkeeper sits third to right of B. B is not the Vice-President. C sits to the immediate right of the Chairman. A is not the Chairman. F is not an immediate neighbor of A. G is not an immediate neighbor of the Teacher. 

6.Who amongst the following sits third to the left of E?
(a) The Teacher
(b) G
(c) A
(d) The Shopkeeper
(e) None of these

7.Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(a) F – Chairman
(b) G- President
(c) D- Teacher
(d) B – CEO
(e) None of these

8.Who amongst the following is the President of the company?
(a) A
(b) C
(c) H
(d) G
(e) None of these

9.Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
(a) The builder of the company is an immediate neighbour of the Vice-President.
(b) G sits second to right of D.
(c) The Builder and the CA are immediate neighbours of each other.
(d) The Chairman of the Company sits to the immediate left of the CEO. 
(e) None of these

10.Who is a Builder?
(a) A
(b) F
(c) B
(d) E 
(e) None of above

Answers 

1. d
2. b
3. c
4. d
5. e







6. d
7. d
8. a
9. d
10.b

No comments:

Post a Comment