Wednesday, 30 March 2016

G.K Questions Asked in RRB CBT Exam (30 March, 2nd Shift)

Dear Readers,

We have received the following questions from our readers and candidates who have appeared for the exam today. If you have any more questions from the exam, then do share it in the comment section.


1. Chicken pox virus name?
Ans. Varicella zoster virus.

2. Commonwealth game was held first time in India in which year?

Ans. 2010.

3. India signed a contract to increase solar energy with which country?

Ans. U.K.

4. Which one is not search engine? (Yahoo, Google, Flipkart and one more)

Ans. Flipkart.

5. 1 rupee note bears signature of?

Ans. Finance Secretary.

6. First women President of INC post independence?

Ans. Indira Gandhi.

7. Chemotherapy is used for treatment of?

Ans. Cancer.

8. Wings of Fire book written by?

Ans. Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

9. How many languages written in Indian note?

Ans. 17

10. Jalikattu game is famous in which state?

Ans. Tamil Nadu.

11. 15th P.M. of India?

Ans. Narendra Modi.

12. Which states achieved 100% inclusion in PMJDY?

Ans. Goa and Kerala.

13. RBI currency note is made of which material?

Ans. Cotton and Cotton rags.

14. What date was extended by RBI to change its pre-dated notes of 2005?

Ans. 30th June, 2016.

15. Who invented Audiophones in 1910?

Ans. Nathaniel Baldwin

16. National flag of India was designed by?

Ans. Pingali Venkaiyya.

17. LOC between India and Pakistan was constructed in which year?

Ans. 1972.

18. Which Computer key is used to get help menu?

Ans. F1 button.

19. Bhagat Singh was executed in which year?

Ans. 1931.

20. Arunachal Pradesh capital?

Ans. Itanagar.

21. How much decibel can a human ear hear?

Ans. 60-120 DB.

22. First woman to win Gold medal in Olympics Boxing?

Ans. Nicola Adams.

23. What is MS Office?

Ans. Application software.

24. Which river is called Ganga of South India?

Ans. Godavari River


25. Which pm's name could be seen on Indian currency notes? 
Ans. Manmohan Singh.

26. Capital of J&K in summer? 
Ans. Srinagar.

27. Full form of IFSC
Ans. Indian Financial System Code.

28.Quit India was held in which year
Ans. 1942.

29. Thar desert is in?
Ans. Rajasthan

30. The members of rajya sabha are elected by?
Ans. Elected members of State Legislative Assemblies

31. Study of cancer?
Ans. Oncology

32. Good governance day?
Ans. 25 Dec.

33. Constitution day?
Ans. 26 Nov.

34. Today Indian coins are made from?
Ans. Ferritic Stainless Steel 

35. Venue of cricket world cup 2019?
Ans. England and Wales.

36. Hockey league 2016 is won by-
Ans. Punjab Warriors.

37. The exercise "meghdoot" was conducted by Indian Army at which place?
Ans. Siachen Glacier, Leh.

38. Headquarter of UNO?
Ans. New york.

39 .Pressure depends upon?
Ans. Force and Area.

40. Normal eye vision distance?
Ans. 6 meters.

41. Which freedom fighter introduced Western education?
Ans. Raja Ram Mohan Roy.

42. National Space Society headquarters?
Ans. Washington D.C.

43. Full form of BIOS?
Ans. Basic Input Output System.

44. From where we get most of Vitamin-D? (olive oil, cod liver oil, sunflower oil and one more)
 Ans. Cod Liver Oil.

45. ISL Champion 2015?
Ans. Chennaiyan FC.

46. Shimla agreement 1972 between?
Ans. Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto.

47. CK Naidu Lifetime Achievement award winner?
Ans. Syed Kirmani.

48. Yogini cult has its origin from which state?
Ans. Odisha.

49. Young India Weekly Journal started by?
Ans. Gandhiji.

50. Money Transfer through mobile is called?
Ans. IMPS(Immediate Payment Service).

51. Which compound in LPG gives it smell on leakage?(Carbon dioxide, nitrogen peroxide, Sulphur compound and one more)
Ans. Ethyl Mercaptan(Sulphur Compound).


No comments:

Post a Comment