Saturday, 7 May 2016

English Quiz For SBI Exam 2016


00:00:00


Directions(Q 1-10): Find out the error in each of the following sentences, if any. If there is no error, your answer is ‘E’.

1. Two miles beyond that pasture was seen hundreds of cattle including some lambs.
Two miles beyond
that pasture was seen hundreds
of cattle including
some lambs.
No Error
Ans: Here real subject is 'hundreds of cattle' that is plural. use 'were' in place of 'was'.

2. Reena as well as some of her friends have fallen in love with Ram, who is the eldest son of our Principal.
Reena as well as
some of her friends
have fallen in love with Ram, who
is the eldest son of our Principal.
No Error
Ans: use 'has' in place of 'have' .In case of 'as well as' , verb is used according to first subject.

3. The request of the workers’ union that their wages should be increased were supported by a vast majority.
The request of the workers’
union that their wages should be
increased were supported by
a vast majority
No Error
Ans: use'was' in place of 'were'. here real subject is 'the request' that is singular.

4. We should not forget that we have a right to criticize but at the same time each of us have to remember the duty also.
We should not forget that
we have a right to criticize but
at the same time each of us
have to remember the duty also.
No Error
Ans: use 'has' in place of 'have' . singular verb is used after 'each'.

5. Not only the doctor but also the nurses of this nursing home is very kind and helpful to the attendants.
Not only the doctor
but also the nurses of this nursing
home is very kind and helpful
to the attendants.
No Error
Ans: use'are' in place of 'is'. In the case of 'not only-but also' verb is used according to the number of nearest subject.

6. Whether you should get married now or whether you should remain single all your life are your personal problem.
Whether you should get married
now or whether you should remain
single all your life
are your personal problem.
No Error
Ans: use 'is' in place of 'are'.

7. Neither Roshani nor Pooja were to take to her heels when they saw a cobra lying at the gate.
Neither Roshini
nor Pooja were take to her heels
when they saw a cobra lying
at the gate
No Error
Ans: 'Neither-nor' takes sinular verb.

8. None of the five players who have been given a chance to join this team play confidently.
None
of the five players
who have been given a chance
to join this team play confidently
No Error
Ans: None can be followed by both singular and plural verb. It depepnds on the context.

9. If Mahatma Gandhi was alive he would start weeping to see the present condition of India. 
If Mahatma Gandhi
was alive
he would start weeping
to see the present condition of India.
No Error
Ans: use 'were' in place of 'was'. when an unfulfilled wish or desire of present is expressed, we use subjunctive mood of the verb.

10. Was she a bird she would definitely fly to you and say that she could not live without you.
Was she a bird
she would definitely fly to you
and say that she could not
live without you.
No Error
Ans: use 'were' in place of 'was'. when an unfulfilled wish or desire of present is expressed, we use subjunctive mood of the verb.

Directions (11–15): In the following questions, groups of five words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

11. Which of the following spelling is correct?
acomodate
accomodate
acommodate
accommodate
acomodete

12. Which of the following spelling is correct?
acknowledgment
acknowledgement
acknowlegment
acknowlegement
ackkowlgment

13. Which of the following spelling is correct?
arguement
argument
arguemant
arguemint
argeument

14. Which of the following spelling is correct?
comitment
comitmment
commitment
comitmant
comitiment

15. Which of the following spelling is correct?
consensus
concensus
consencus
consenssus
consanceus

                                       







No comments:

Post a Comment