Monday, 30 May 2016

Night Class: English Quiz




Directions (Q. 1-5) In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete. 

1. At the dawn of history India __________on her unending quest and trackless centuries are __________ with her striving and the grandeur of her success and her failures.
started, filled
marched, evolved
proceeded, pulled
started, vanished
marched, filled

2. It is height of __________for men who fully appreciate in their own case the great advantages of a good education but __________ these advantages to women.
arrogance, abstain
propensity, bestow
proliferation, advance
selfishness, deny
stupidity, prohibit
Solution:
Deny means refuse to give.

3. As everybody is __________ attached to his motherland it is difficult to find a man who is __________ of love for his motherland.
constantly, disposed
courageously, suspect
profoundly, deprived
greatly, connected
deeply, devoid
Solution:
here ‘devoid’ refers to the state of entirely lacking affection for one’s motherland.

4. If we study the lives of great men we are __________ that we too can achieve greatness and when we die, we leave behind our __________ .
convinced, children
reminded, footmarks
conveyed, followers
commended, belongings
proclaimed, memories

5. The society provides the individual security of life, __________ of thought and sustenance for action. Every individual who __________ from society is indebted to the society.
serenity, gains
prosperity, benefits
objectivity, profits
seriousness, derives
semblance, evolves
Solution:
Serenity means the state of being calm, peaceful, and untroubled.

Directions (Q 6- 10): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is No Error. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

 6. Today most employees complain of suffering for the stress of attending to rude customers all day.
Today most employees complain
of suffering for the stress
of attending to
rude customers all day.
No error
Solution:
Substitute 'suffering from' for 'suffering for'

7. Since, the tenant failed to pay his rent on time the landlord denied him access to the premise.
Since, the tenant failed
to pay his rent on time
the landlord denied him
access to the premise.
No error
Solution:
Substitute plural 'premises' for ''premise'

8. His industrious nature and calm temperament have endeared him to his colleagues and one’s superiors.
His industrious nature
and calm temperament
have endeared him
to his colleagues and one’s superiors.
No error
Solution:
Delete 'one's'

9. After careful scrutiny of the report variety mistakes that had been made by the research department were found.
After careful scrutiny of the report
variety mistakes that had been
made by the research
department were found.
No error
Solution:
Substitute 'various' for 'variety'

10. Since the online education system has been poorly designed there are not many institute that offer this facility.
Since the online education system
has been poorly designed there
are not many institute
that offer this facility.
No error
Solution:
Substitute plural: 'institutes' in place of 'institute'

               


No comments:

Post a Comment