Monday, 20 June 2016

20-20 GK Capsule Quiz (Awards)



Dear BA'ians, 

We hope all of you must be prepared by now for the most awaiting "Quiz" based on GK Power Capsule. As notified, topic of Quiz is based on "Awards" section from the Capsule. 

So, lets come and start the 20-20 Quiz. 

Question 1. Who won the Commonwealth Short Story Prize for 2016?
Answer. Indian author and Social Science professor from India Prashar Kulkarni.

Question 2. Who won the PEN/Barbey Freedom to Write Award?
Answer. Egyptian novelist and journalist Ahmed Naji

Question 3. Who won the Saraswati Samman for 2015?
Answer. Author and poet Padma Sachdev (autobiography titled Chitt-Chete, written in Dogri language).

Question 4. Who won the 2016 PEN/Allen Foundation Literary Service Award?
Answer. J.K. Rowling

Question 5. Who won the 2016 Windham-Campbell Prize?
Answer. Columnist and author Jerry Pinto

Question 6. Who won the Japan's Fukuoka prize 2016?
Answer. Renowned Indian music composer A. R. Rahman 

Question 7. Who has been recognised with the Japan’s second highest national decoration i.e. The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star?
Answer. N K Singh

Question 8. Who has been Honoured with a special statue by the Switzerland Govt?
Answer. Late director Yash Chopra

Question 9. Who got the King Abdulaziz Sash honour by Saudi Arabia?
Answer. PM Narendra Modi

Question 10. To whom, Mongolia has conferred its highest civilian award "North Star"?
Answer. Indian scholars-Lokesh Chandra and Mansura Haider

Question 11. Who has been awarded with the Dadasaheb Phalke Award For 'Aligarh'?
Answer. Manoj Bajpayee

Question 12. Who has been given the Best actress in an international narrative feature honour at Tribeca Film Festival 2016 for her performance in anthology film Madly?
Answer. Radhika Apte

Question 13. Name the personality who has been awarded with the Global Indian of the Year 2016?
Answer. Aishwarya Rai Bachchan

Question 14. Who won the 47th Dadasaheb Phalke Award for the year 2015?
Answer. Film Actor and Director Manoj Kumar

Question 15. Who won the Test Player of the Year, Limited Overs Player of the Year and Fans' Player of the Year at the England's annual awards?
Answer. England cricketer Joe Root

Question 16. Who is the First African footballer to win the Professional Footballers Association’s (PFA) Player of the Year award for the 2015–16 season?
Answer. Riyad Mahrez

Question 17. Who won the Dhyan Chand Lifetime Achievement Award?
Answer. Late Captain Shankar Laxman

Question 18. Who won the 'Sportsman  and sportswoman of the Year' Laureus World Sports Awards?
Answer. Tennis stars, Novak Djokovic and Serena Williams

Question 19. Who won the Millennium Technology Prize for her work 'directed evolution' in Finland?
Answer. US biochemical engineer, Frances Arnold 

Question 20. Who won the 'National Medal of Science' award from US President?
Answer. Mr. Rakesh Jain


All the very best BA'ians :)


No comments:

Post a Comment