Tuesday, 21 June 2016

20-20 GK Capsule Quiz (Central/state government’s scheme)



Dear BA'ians, 

We hope all of you must be prepared by now for the most awaiting "20-20 Quiz" based on GK Power Capsule. As notified, topic of Quiz is based on "Government Schemes" section from the Capsule. 

So, lets come and start the 20-20 Quiz. 

Question 1. Name the scheme launched by Union Government as a student tracking system programme.
Answer. ASMITA

Question 2. Name of the scheme launched by Cabinet Committee to provide free LPG connections to women below poverty line.
Answer. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

Question 3. Name the three initiatives for best practices in road transport sector.
Answer. INFRACON, ePACE and up-Scaled INAM PRO.

Question 4. Name the Innovative Entrepreneurship and Skill development Programme launched by Ministry of Minority Affairs.
Answer. Maulana Azad National Academy for Skills (MANAS)

Question 5. Name the Crop Insurance scheme launched in Mumbai recently.
Answer. Pradhan Mantri Fasal Bhima Yojana

Question 6. Name the Government's initiative of National LED programme launched in MP.
Answer. Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA)

Question 7. Name the mobile application launched by Union Minister of Power, Coal, New and renewable energy in New delhi.
Answer. PRAVAH

Question 8. Name the mobile application launched by our PM for the farmers to provide information on subjects such as weather, market prices, seeds, fertilizers etc.
Answer. Kisan Suvidha

Question 9. Name the Programme launched by the Union Ministry of Tourism to inculcate appropriate tourism traits and knowledge among the trainees.
Answer. Parytak Mitra Programme 

Question 10. Name the scheme launched by Odisha Govt. for orphan students.
Answer. Green Passage scheme

Question 11. Name of the project launched by Odisha CM at Sasan Ambagaon village.
Answer. Odisha Adarsh Vidyalaya (OAV)

Question 12. Name the scheme launched by Gujarat CM to distribute LED bulbs to the people.
Answer. Ujala scheme

Question 13. Name the programme launched by Himachal Pradesh CM for developmental works.
Answer. PEHAL programme in Shimla district.

Question 14. Name the Scheme launched by Andhra Pradesh CM as an insurance scheme for the people.
Answer. Chandranna Bima Yojana in Vijayawada.

Question 15. Name the web-based application launched by the Ministry of Environment and Forests for better management of waste.
Answer. Integrated Waste Management System (IWMS).

Question 16. Name the startup India portal and mobile app launched by DIPP and Union Ministry of Commerce and Industry.
Answer. http://startupindia.gov.in 

Question 17. Name the two scheme launched by the Union Ministry of Power, Coal, New and Renewable energy along with AP CM in Vijayawada, Andhra Pradesh.
Answer. National Energy Efficient Agriculture Pumps Programme and National Energy Efficient Fan Programme.

Question 18. Name the scheme launched by Odisha CM  for the state farmers to improve irrigation facilities.
Answer. Direct Benefit Transfer

Question 19. Name the scheme launched by PM Narendra Modi Mhow, MP on 125th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar.
Answer. Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan

Question 20. Name the portal launched by the Ministry of Human Resources and development(HRD) for creation of knowledge society in digital age.
Answer. Multilingual knowledge portal www.bharatavani.in

All the very best BA'ians :)

No comments:

Post a Comment