Thursday, 23 June 2016

20-20 GK Capsule Quiz (Money/Capital Market and Banking Awareness)

Dear BA'ians, 

We hope all of you must be prepared by now for the most awaiting "Quiz" based on GA Capsule. As notified, topic of Quiz is based on "Money/Capital Market and Banking Awareness" section from the Capsule. So, lets come and start the 20-20 Quiz. 

1. The trade in short-term loans between banks and other financial institutions are called?
Answer: Money Market

2. What is the tagline of Chennai headquarted Indian Overseas Bank(IOB)?
Answer: Good people to grow with

3. Where is the headquarter of Asian Development Bank(ADB)?
Answer: Manila, Philippines

4. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.Who is the first Governor of RBI?
Answer: Osborne Smith

5. NABARD is an apex development bank in India, having headquarters in Mumbai and other branches are all over the country.NABARD Stand for?
Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development

6. Which bank has launched payment gateway to facilitate online trade and non-trade transactions between the Himalayan nation 'Nepal' and India?
Answer: Nepal SBI Bank

7. Which rate is the short term borrowing rate at which RBI borrows money from banks?
Answer: Reverse Repo Rate

8. 'The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961' (DICGC Act) and 'The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation General Regulations, 1961' framed by the Reserve Bank of India.Where is the headquarter of DICGC?
Answer: Mumbai

9. Government and it set up which Group in 1975. On the basis of this committee’s recommendations, a Regional Rural Banks Ordinance was promulgated in September 1975, which was replaced by the Regional Rural Banks Act 1976?
Answer: Narasimham Working Group

10. Monetary policy is the process by which monetary authority of a country, generally controls the supply of money in the economy by its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth.Monetary policy is regulated by which organisation in India?
Answer: Reserve Bank of India

11. Financial markets for the buying and selling of long-term debt or equity-backed securities is called?
Answer: Capital Market

12. Syndicate Bank is one of the oldest and major commercial banks of India. What is the tagline of Syndicate Bank?
Answer: Your faithful and Friendly Financial Partner

13. SARFAESI Act is an Indian law .It allows banks and other financial institution to auction residential or commercial properties to recover loans. In SARFAESI, F stands for?
Answer: Financial

14. CRAR, is the ratio of a bank's capital to its risk.CRAR stand for?
Answer: Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio

15. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established in the year?
Answer: 1988

16. Which Bank has reported the largest net loss of Rs. 5,367.14 cr. for 4th quarter. This is the biggest quarterly loss?
Answer: Punjab National Bank

17. _________ entered into collaboration with German Govt. on Soil Protection and Rehabilitation for Food Security’.
Answer: NABARD

18. Which Bank has become the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market.
Answer: Indian Overseas Bank

19. Saudi Arabia based Islamic Development Bank (IDB) has announced to open its first branch in India at?
Answer: Ahmedabad, Gujarat

20. Which Bank has Surpassed ICICI Bank to emerge as the third most valued lender in the country?

All the very best dear BAins for SBI Clerk mains

No comments:

Post a Comment