Wednesday, 22 June 2016

20-20 GK Capsule Quiz (National Park/Wildlife Sanctuary/Power Plant /Folk Dance)



1. The Bihu dance is a folk dance celebrated in which state?
Answer: Assam

2. Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary is located in the West Champaran district of ......................?

Answer: Bihar
3. The Tehri Dam is the highest dam in India and tenth tallest dam in the world located at?

Answer: Uttrakhand
4. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of?

Answer: Assam
5. Ranthambore National Park is one of the biggest and most renowned national park in Northern India. The park is located in the Sawai Madhopur district of?

Answer: Rajasthan
6. Ghoomar is a traditional folk dance of which state?


Answer: Rajasthan

7. Sundarbans National Park, one of the famous national parks in India, is located in which state?

Answer: West Bengal
8. Chandoli National Park is one of the popular parks in which state?

Answer: Maharashtra
9. Bandipur National Park, an 874-sq.-km forested reserve in the southern Indian state of?

Answer: Karnataka
10. The Dudhwa National Park is a national park in the Terai of?

Answer: Uttar Pradesh
11. Kathak is one of the eight forms of Indian classical dance. This dance form traces its origins to the nomadic bards of ancient northern India in which state?

Answer: Uttar Pradesh
12. Deenbandhu Chhotu Ram Thermal Power Plant is located at Yamuna Nagar in?

Answer: Haryana
13. Kahalgaon Super Thermal Power Station is located in which state?

Answer: Bihar
14. Gulmarg Biosphere Reserve located in?

Answer: Jammu and Kashmir
15. Mundra Thermal Power Station or Mundra Thermal Power Project is located at Mundra in?

Answer: Gujarat
16. Malabar Wildlife Sanctuary at Kozhikode is the 16th wildlife sanctuary to be formed in which state?

Answer: Kerala
17. Bhagwan Mahaveer Sanctuary and Mollem National Park is a 240 square kilometres protected area located in?

Answer: Goa
18. Bhilai Power Plant is a coal-fired captive power station in the state of?

Answer: Chhatisgarh
19. Mitiyala Wildlife Sanctuary also known as Mitiyala Grasslands is situated near Mitiyala in?

Answer: Gujarat
20. Gaur Dance is a popular folk dance of?

Answer: Madhya Pradesh

All the best BAins for SBI Clerk mains

No comments:

Post a Comment