Friday, 24 June 2016

20-20 GK Capsule Quiz (Visits and MoUs)



Dear BA'ians, 



We hope all of you must be prepared by now for the most awaiting "Quiz" based on GA Capsule. As notified, topic of Quiz is based on "Visits and MoUs" section from the Capsule. So, lets come and start the 20-20 Quiz. 

1. India extended a Line of Credit (LoC) of 1 billion US dollars to ..........?
Answer: Mongolia

2. India and which country signed a 2 billion US dollar Line of Credit (LOC) to implement socio-economic development projects and strengthen bilateral relations?
Answer: Bangladesh

3. India and which international organisation signed an agreement to set up a South Asia Regional Training and Technical Assistance Center (SARTTAC)?
Answer: International Monetary Fund (IMF) 

4. The US Agency for International Development and the ________ signed an MoU to facilitate 848 million US dollars in funding to develop solar parks across India.
Answer: Asian Development Bank (ADB)

5. India and which country have launched the Fulbright – Kalam Climate Fellowship enabling Indian research scholars to work with American institutions in the field of climate change?
Answer: United States 

6. _________ has launched its first cyber security public organization aimed at better safeguarding national cyber security.
Answer: China

7. _______ successfully tested the first stealth fighter jet. With this, the country joins a select group of world military powers wielding the radar dodging technology.
Answer: Japan

8. Minister of State for Petroleum and Natural Gas, _________ visited Bangladesh. 
Answer: Dharmendra Pradhan

9. President Pranab Mukherjee went for a two Nation tour to __________ and _______. This is the first ever state visit of an Indian President to these two countries.
Answer: Papua New Guinea and New Zealand

10. Britain’s Prince Harry had a five-day visit to which country to mark the 200th anniversary of the bilateral ties?
Answer: Nepal

11. Union Minister for Science and Technology and Earth Science ________ visited Nagaland.
Answer: Harsh Vardhan

12. Prime Minister Narendra Modi attended the 4th Nuclear Security Summit in?
Answer: Washington DC

13. Which country signed MoU for setting up Laser Interferometer Gravitationalwave Observatory (LIGO) observatory in India?
Answer: USA

14. _________ Secretary of State John Kerry discussed with Saudi King Salman bin Abdulaziz al-Saud in the West Asia.
Answer: USA

15. Prime Minister Narendra Modi Visited TCS All Women IT Centre and Masmak Fortress in?
Answer: Riyadh, Saudi Arabia

16. Which Indian organisation signed MoU for plantation of trees alongside Railway Track on Railway LAND Boundary?
Answer: Indian Railways with Haryana and Punjab

17. Which organisation signed MoU to develop an application for Remote Sensing and Geographic Information System?
Answer: Railways and ISRO

18. Which Indian organization signed MoU for strengthening and promoting business ties with Australia India Business Council (AIBC)?
Answer: FICCI

19. India signed MoU for promoting sustainable, stable and lowcarbon thermal power development in India with which country?
Answer: Japan

20. Govt. of India signed Mou of US$100 mn loan agreement for the Karnataka Urban Water Supply Modernization project with which organisation?
Answer: World Bank


All the best BAins for SBI Clerk mains

No comments:

Post a Comment