Thursday, 30 June 2016

Data Interpretation (Missing DI) Quiz for SBI/ IBPS




Directions (1-5): 

1. The seller marked the price of the item D same at its Cost price. Find the profit/loss percentage on item D?
10% Loss
20% Loss
10% Profit
20% Profit
Data insufficient
Solution:
CP = MP = 350
SP = 350 * 90/100 = 315
Loss% = (350 – 315)/350 * 100 = 10%

2. The Cost price of item A is same as the cost price of item B. If the seller decides to mark the price 7% more than the Cost price, then how much discount should he offer so that he makes no profit or loss on selling the item?
6.54%
5.54%
6.14%
5.64%
Data insufficient

Solution:
Let the discount offered be ‘x’ %
MP = 107/100 * 100 = 107
SP is same as CP,
100 = 107/100 * (100 – x)
100 – x = 93.45
x = 6.54%
3. What is the Cost price of item C?
Rs 100
Rs 120
Rs 150
Rs 200
Data insufficient

Solution:
SP = 220 * 80/100 = 176
CP = 176 * 100 / (100+17.34)
CP = 150
4. The seller marks the price of item E double the cost price. What is the percentage profit/loss he will make on the item?
25% Profit
100% Profit
25% Loss
No Profit No Loss
50% Profit

Solution:
SP = 620 * 75/100 = 465
CP = MP/2 = 620/2 = 310
% Profit = (465 – 310)/310 * 100 = 50%
5. What is the average of Cost price of the five items?
Rs 150
Rs 178
Rs 220
Rs 232
Rs 202
Solution:
Average = (100+100+150+350+310)/5=202 Rs

Directions (6-10): Study the following graph and answer the questions below. 
Table shows the population and percentage increase/decrease of three cities in year 2001 and 2002.

6. What was the population (in Lakhs) of Shimla in 2001?
1.36
1.26
1.25
1.10
1.40

Solution:
Population of Shimla in 2001 = 1.5 * 100/110 = 1.36 Lakhs
7. The population of Nainital in 2002 was same as that of of Shimla in 2001, then find average of total population of three cities over 2001 and 2002?
1.98 Lakhs
1.65 Lakhs
2.11 Lakhs
2.25 Lakhs
2.02 Lakhs

Solution:
Population of Nainital in 2001 = 1.36 * 100/92 = 1.48
Average = (1.36+1.50+3+4+1.48+1.36)/6=12.7/6=2.11 Lakhs
8. What is the percentage increase in the population of Ooty from 2001 to 2002?
66 1/3 %
33 2/3 %
33 1/3 %
66 2/3 %
50 %

Solution:
9. If in Shimla, population increases by 10% every year, then what was the population (approximately) of Shimla in 2005?
1.5 Lakhs
1.75 Lakhs
2.25 Lakhs
2.50 Lakhs
2 Lakhs

Solution:
Population of Shimla in 2005 = 1.5* (110/100)*(110/100)*(110/100)=1.99=2 Lakhs
10.The population of Shimla in 2001 is what percent less than population of Ooty in 2002?
33%
55%
22%
66%
76%
Solution:
Required % = (4-1.36)/4*100=(2.64/4)*100=66%

               




No comments:

Post a Comment