Thursday, 16 June 2016

English Quiz for SBI exam 2016




Directions (Q.1-5). Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is 'e'. (Ignore errors of punctuation, if any).

 1.My brother-in-laws who live in Mumbai have come to stay with us.
My brother-in-laws
who live in Mumbai
have come to
stay with us
No error
Solution:
(use ''brothers-in-law''

2.No sooner did the thief see the policeman that he jumped over the wall and ran away.
No sooner did the thief see the policeman
that he jumped
over the wall
and ran away
No error
Solution:
(than' in place of 'that')

3.A more irrational world to this one in which we presently live could hardly be conceived.
A more irrational world
to this one in which
we presently live
could hardly be conceived
No error
Solution:
('than' in place of 'to')

4.He not only comes there for swimming but also for coaching new swimmers.
He not only comes there
for swimming
but also for coaching
new swimmers
No error
Solution:
( 'He comes there not only')

5.uncle of mine who is a lawyer gave me a many advices when I went to see him there weeks ago.
An uncle of mine
who is a lawyer
gave me a many advices
when I went to see him there weeks ago
No error
Solution:
(a piece of advice)

Directions (Q.6-10). Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
 (A) This is the fundamental concept of a filter.
 (B) The action of a light filter is to stop light of certain colours 
(C) A light, appears coloured by the colour which it absorbs. 
(D) It should be kept in mind whenever a filter is so used.
 (E) That is, rays of some colours are allowed to pass through freely, while others are partially or wholly absorbed. 
6.Which sentence should come last?
A
B
C
D
E
Solution:
(this is the concluding sentence, it summarizes the idea expressed in this paragraph)

7.Which sentence should come first?
A
B
C
D
E
Solution:
(in this sentence, idea about light is introduced , hence the first sentence of the paragraph)

8.Which sentence should come second?
A
B
C
D
E
Solution:
(this sentence carries forward the idea expressed in first sentence)

9.Which sentence should come third?
A
B
C
D
E
Solution:
(this sentence follows the second sentence, it talks about the absorption of color)

10.Which sentence should come fourth?
A
B
C
D
E
Solution:
(this sentence talks about the concept discussed in sentence three of the paragraph, hence it follows third sentence)

               





No comments:

Post a Comment