Tuesday, 21 June 2016

English Quiz for SBI exam 2016

Dear Students, We are providing you English Quizzes based on today's THE HINDU Newspaper. The content and Language of this article will help you in your overall understanding of English language. 




Directions (Q.1-5). Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. 

(1).He did however add that the agreements and commitments that have been made in the area of trade and investment as well as in science and technology would carry on regardless of whether Britain stayed or left the EU. 
 (2).Asked at a press conference on how a Brexit outcome in the referendum could affect India-U.K. ties, Union Minister of External Affairs Sushma Swaraj steered clear of a political comment. “The decision has to be taken by the people of Britain and they would decide keeping in mind their national interest. India has no role to play in it,” she said. 
 (3).That a government that wins a Brexit vote will foster existing ties with countries including India is a perfectly reasonable assumption. It is a promise that Brexit campaign leaders repeatedly make.
 (4).Unlike many other governments of countries with strong economic and historical ties with the United Kingdom, India has refrained from officially commenting on the crucial European Union (EU) membership referendum to be held on June 23. 
 (5).It was a point that her colleague, Union Minister for Science and Technology Harsh Vardhan, made recently in London. 
 Q1. which is the FIRST sentence of the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence introduces the idea discussed in this paragraph first time, hence it is the first sentence)

Q2. which is the SECOND sentence of the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(In this sentence, India's stand on Brexit is explained by Union Minister of External Affairs Sushma Swaraj, hence the second sentence of the paragraph)v

Q3. which is the THIRD sentence of the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(In this sentence, Pronoun 'her' is used for Union Minister of External Affairs Sushma Swaraj, hence sentence (5) should follow sentence (2). )

Q4. which is the FOURTH sentence of the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(the pronoun 'he' is used for Union Minister for Science and Technology Harsh Vardhan, hence this sentence should follow third sentence, it is fourth sentence of the paragraph)

Q5. which is the FIFTH sentence of the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this is concluding sentence of this paragraph, it sums up the idea expressed in this paragraph)

Directions (Q.1-5). Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. 
 (1) The more fundamental and far-reaching a scientific theory, the more speculative it is likely to be.
 (2) But speculation is its very life-blood. 
 (3) A mature science tries to arrange facts in significant patterns to see the relationship between unrelated aspects of the universe.
 (4) Idle speculation has no place in science. 
 (5) It is erroneous to believe that science is only concerned with pure facts. 
 1.Which sentence should come last?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence follows the fourth sentence of this paragraph, it talks about the facts of science and that is discussed in sentence four of this paragraph)

2.Which sentence should come first?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence introduces the paragraph and talks about speculation of science)

3.Which sentence should come fourth?
1
2
3
4
5
Solution:
(this is the fourth sentence, it talks about new information about science)

4.Which sentence should come third?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence follows the second sentence of this paragraph, beacause it explains further about the speculation)

5.Which sentence should come second?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence follows the first sentence of the paragraph, the word 'speculation' is mentioned, and it carry forward the idea)

               





No comments:

Post a Comment