Friday, 24 June 2016

Reasoning For SBI and IBPS Exams





Directions (Q. 1 – 5) : In each below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Give answer 

(a) If only Assumption I is implicit. 
(b) If only Assumption II is implicit. 
(c) If either Assumption I or Assumption II is implicit. 
(d) If neither Assumption I nor Assumption II are implicit. 
(e) If both Assumption I and Assumption II are implicit. 
1. Statement : 
The govt has decided to earmark a separate lane in the metropolis for passenger vehicles with more than one occupant. 
Assumptions : 
I. The move may help decongest the roads of the metropolis. 
II. Many people may resort to car pool system to avoid traffic snarls.
a
b
c
d
e
Solution:
Note that the “separate lane” decision is an incentive. Now an incentive is given with a motive in mind (Assumption I) and with the hope of people falling for it (Assumption II).

2. Statement : 
Manish invited all his friends to his house for dinner on his birthday and requested his mother to arrange for the birthday party. 
Assumptions : 
I. Most of Manish’s friends may attend his birthday party. 
II. Manish’s mother may be able to make all the arrangements including food for all his friends.
a
b
c
d
e
Solution:
Assumption I is implicit in the invitation. Assumption II is implicit in the request Manish makes to his mother.

3. Statement : 
The civic authority of the metropolis has decided to suspend sanctioning of new building for six months and assess the impact of the current building projects on the city’s amenities. Assumptions : 
I. The builders’ lobby may move to the court against the civic body’s decision. 
II. The civic authority may be able to complete the impact study in about six months.
a
b
c
d
e
Solution:
); Assumption I is not implicit because adverse impacts are not assumed. II is implicit in the period of suspension being six months.

4. Statement : 
The railway authority has announced that it will carry out major repair work for two days beginning Saturday on the main line connecting the two big cities in the state, bringing the rail service to a halt. 
Assumptions : 
I. People may reschedule their journey in view of the railway authority’s decision. 
II. People may still plan their travel by train between the two cities even on these two days.
a
b
c
d
e
Solution:
Assumption I implicit because such an announcement is made with the hope that people will heed to it. For the same reason. Assumption II is not implicit.

5. Statement : 
The govt has directed all the degree colleges to declare results of all the examinations within a fortnight after the last date of examination. 
Assumptions : 
I. The college authorities may not be able to declare all the results within the stipulated time. 
II. Many college authorities may not be able to conduct all the examinations in time.
a
b
c
d
e
Solution:
With such negative assumptions, the statement would lose its meaning.

Directions (Q. 6 – 10) : Below is given a passage followed by several possible inferences Which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth of falsity. Mark Answer 

(a) If the inference is ‘definitely true’, ie it properly follows from the statement of facts given. (b) If the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ in the light of the facts given. (c) If the ‘data are inadequate’, ie from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false. 
(d) If the inference is ‘probably false’, though not ‘definitely false’ in the light of the facts given. (e) If the inference is ‘definitely false’, ie it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts. 

Privatisation is no panacea when it comes to education. Nor can high-cost intervention at the tertiary stage produce quality talent. The backbone of quality education is primary schooling. And improving that is not just a question of funding. The government has taken some steps to improve the situation by increasing the percentage of allocation in the budget. But it has done precious little to increase the efficacy of public spending in education. For that is a political and administrative task. Teachers who do not turn up to teach at rural schools (absenteeism is about 30% according to one estimate) and teachers who are not equipped or motivated to teach but continue in service with challenge are part of India’s socio-political reality. 

6. Motivating the primary school teachers and improving attendance of these teachers are major challenges in India.
a
b
c
d
e
Solution:
The appears to be true from the thrust given at the end of the passage.

7. The Indian Govt has not done enough to improve the quality of secondary education.
a
b
c
d
e
Solution:
Secondary education is simply out of picture.

8. Govt has been unsuccessful in achieving the desired result in education.
a
b
c
d
e
Solution:
Clear from the sixth sentence of the passage.

9. Quality of education is ensured in all the privately run educational institutions In India.
a
b
c
d
e
Solution:
Definitely false from the first sentence.

10. Allocating more funds in the budget for primary education will substantially improve the quality of education.
a
b
c
d
e
Solution:
There are issues that go beyond the budgetary allocation, viz political and administrative tasks. Hence “substantial improvement” is rather doubtful.

               







No comments:

Post a Comment