Friday, 10 June 2016

Reasoning For SBI/IBPS/UIIC 2016





Directions (Q.1-5): Below in each question are given two statements (I) and (II). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes, or of a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and then decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship between these two statements. 

Mark answer (a) If statement (I) is the cause and statement (II) is its effect. 
Mark answer (b)If statement (II) is the cause and statement (I) is its effect. 
Mark answer (c)If both statements (I) and (II) are independent causes. 
Mark answer (d)If both statements (I) and (II) are effect of independent causes. 
Mark answer (e) If both statements (I) and (II) are effects of some common cause.

1. I.  The bank has provided a link on its website to obtain feedback from Customers.  

   II. Customers have been complaining about poor services in the bank’s branches.
a
b
c
d
e
Solution:
The surge in complaints has led the banks to receive them in an electronic mode.

2. I. The production of pulses has dropped for the third consecutive year. 
   II. India has decided to import pulses this year.
a
b
c
d
e
Solution:
The shortage in production has led to the import decision.

3. I. Budgetary allocation for building a better railway network eg constructing new railway lines, has increased. 
   II. There has been a substantial drop in the number of passengers opting for air travel.
a
b
c
d
e
Solution:
Both are the effects of a common cause. The Railways has gone in a reviving mode.

4. I. Indian citizens are willing to incur the cost of using environment-friendly technology. 
   II. Many countries are taking steps to cut their carbon emissions.
a
b
c
d
e
Solution:
Both are the effects of gearing up on the environmental front.

5. I. The government has amended tax laws to boost exports. 
   II. The export sector has been passing through difficult times due to heavy tax burdens.
a
b
c
d
e
Solution:
The burden is sought to be reduced by the amended tax laws.

Directions (Q.6-10): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon the degree of its truth or falsity. 

Mark answer (a) If the inference is ‘definitely true’, ie it properly follows from the statement of facts given. 
Mark answer (b) If the inference is ‘probably true’ thought not ‘definitely true’ in the light of the facts given. 
Mark answer(c) If the ‘data are inadequate’, ie from the facts given you cannot say whether the data is likely to be true of false. 
Mark answer (d) If the inference is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of the facts. 
Mark answer (e) If the inference is ‘definitely false’, ie it cannot be drawn from the given facts or contradicts the given facts. 

"The pace of recruitment has unmistakably picked up in the last few months. After two abysmal quarters the business sentiment has turned positive. A flurry of hiring activity has been observed across the manufacturing sector and the IT and ITES sector catering to telecom and legal process outsourcing. The advent of new players and an aggressive expansion of telecom giants has seen a bullish outlook for the industry with a promise of exponential growth. But is the worst over for businesses across the spectrum? Firms are going back to the drawing board and dusting off their plans to see if there is scope for at least incremental hiring in specific domains where they want to build expertise. Besides that, there are few sings to show that there is a broad-based revival in the market."

6. Many companies in the manufacturing sector have decided to reduce their fresh intake of employees next year.
a
b
c
d
e
Solution:
On the contrary, “a flurry of hiring activity has been observed across the manufacturing sector.”

7. Persons with legal qualifications and expertise will learn more in the future.
a
b
c
d
e
Solution:
The passage says, “A flurry of hiring activity has been observed across … the IT and ITES sector catering to … legal process outsourcing.”

8. Most companies across sectors have decided to increase their manpower requirement manifold.
a
b
c
d
e
Solution:
Passage neither describes about the number of sectors operating in India not have used anywhere ‘Many’ or ‘Less’ for the sectors.

9. The telecom sector has experienced negative growth in the past few years.
a
b
c
d
e
Solution:
“A bullish outlook” does not necessarily mean negative growth in the past; it may also imply positive but slow growth.

10.Companies in various sectors have projected higher business growth in the near future.
a
b
c
d
e
Solution:
Seems so from the positive tone of the passage.

               








No comments:

Post a Comment