Friday, 3 June 2016

Reasoning For SBI/IBPS/UIIC 2016




Directions (Q.1-5): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken the improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing. 

Give answer: a) If only I follow. 
Give answer b) If only II follows. 
Give answer c) If either I or II follows. 
Give answer d) If neither I nor II follows. 
Give answer e) If both I and II follow. 

1. Statement: A very large number of people gathered outside the local police station to submit a memorandum on behalf of the residents highlighting police inaction in curbing incidents of theft and burglary in the neighborhood for the past few months. 

Courses of action: 
I. The police authority should form team of officers to talk to the representatives of the residents and assure them that proper steps will be taken to stop the menace. 
II.The police authority should advise the people gathered outside the police station to disburse and promise them quick action.
a
b
c
d
e
Solution:
II is the immediate course of action while I can be implemented a bit later.

2. Statement: At least five students were killed due to a stampede in one city school as the students tried to leave the school building, fearing short circuit. 

Course of action: 
I. The principal of the school should be arrested immediately. 
II.The Govt should immediately order closure of the school permanently.
a
b
c
d
e
Solution:
Both of these are extreme actions.

3. Statements: Two local passenger trains collided while running opposite directions on the same track as the signaling system failed for a brief period. 

Course of action: 
I. The services of the motormen of the trains should immediately be terminated. 
II.The Govt should immediately constitute a task force to review the functioning of the signaling system.
a
b
c
d
e
Solution:
Motormen should not be made the scapegoat for the failure of the signaling system.

4. Statement: Almost ninety per cent of the flights of one of the private airline companies were cancelled for the fourth consecutive day as the pilots refused to join their duties in protest against sacking of two of their colleagues by the airline management. 

Course of action: 
I. The management of the airline company should be ordered by the Govt to immediately reinstate the sacked pilots to end the crisis. 
II.The Govt should immediately take steps to end the impasse between the management and the pilots to help the hapless passengers.
a
b
c
d
e
Solution:
If the govt goes for I, it would impinge on the autonomy of the private sector.

5. Statement: A major part of the local market in the city was gutted due to a short circuit causing extensive damage to goods and property. 

Course of action: 
I. The Govt should issue strict guidelines for all establishments regarding installation and maintenance of electrical fittings. 
II.The Government should relocate all the markets to the outskirts of the city.
a
b
c
d
e
Solution:
I follows as a measure of caution. But II won’t solve the problem: poor electrical fittings would wreak havoc wherever the market be.

6. Statement: The Govt has decided to construct an eight-lane super highway across the state to facilitate fast movement of vehicles. 

Which of the following can be an assumption which is implicit in the above statement?
The Govt has adequate resources to construct the proposed super highway.
The people of the state may protest against the Govt’s decision as their farm land will be taken over by the Govt for constructing the highway.
The Govt may find it difficult to enroll a suitable contractor for constructing the highway.
There is no other highway which can be used for transportation of goods across the state.
None of the above
Solution:
Without resources, the decision makes no sense.

7. Statement: It has been reported in a recent research report that taller people are found to be happier than those who are relatively shorter. 

Which of the following contradicts the above finding?
People are generally truthful when they respond to the questions of such research studies.
Those people who have a comfortable lifestyle are found to be happier than those who lead a strenuous lifestyle irrespective of their height.
Shorter people suffer from inferiority complex throughout their life.
Taller people are found to be more positive in approach to daily chores of life.
None of the above
Solution:
This statement shifts the parameter of happiness, from height of lifestyle.

8. Statement: There was a slow decline in the number of patients with flu-like symptoms visiting various health facilities in the city during the last fortnight. 

Which of the following substantiates the fact mentioned in the above statement?
Majority of the people suffering from flu visit the health facilities in the city.
There has been a continuous increase in the sale of medicines for curing flu in the city limits.
People have started visiting the crowded places like malls and cinema halls during the last fortnight after a cautioned gap of one month.
There is a sudden increase in the number of deaths caused by flu-like symptoms followed by respiratory complications.
None of the above
Solution:
All the given choices would lead to an increase in the number of visits to health facilities.

9. Cause: A seven cyclonic storm swept away most part of the state during the last two days. 

Which of the following cannot be a possible effect of the above cause?
Heavy rainfall was reported in most part of the state during the last two days.
Many people were rendered homeless as their houses were flown away.
The communication system of the state was severely affected and continues to be out of gear.
Govt has ordered that all the offices and schools should be kept open.
All are possible effects.
Solution:
In such a cataclysmic scenario, the govt is likely to order the closure of offices and schools.

10. Effect: The prices of petroleum products have increased by about twenty per cent in the past two months. 

Which of the following can be a probable cause of the above effect?
The prices of food grains and vegetables have shot up by more than thirty per cent.
The truck owner’s association has decided to increase their rent by about 20 per cent with immediate effect.
The prices of crude oil in the international market have increased considerably during the past few weeks.
People have decided to demonstrate against the Govt’s apathy towards rise in prices of essential commodities.
None of the above
Solution:
Crude prices have a direct bearing on the prices of petroleum products.

               







No comments:

Post a Comment