Wednesday, 29 June 2016

SBI PO Mains: Static Gk Quiz (National Parks)





Dear BA'ians,

Static GK being an integral part of exam, we are providing you the Quiz on important National Parks that might appear in any of the upcoming examinations. Friends, static is a part in which you have to study in bits and parts. So, do read it on a light note and revise it after two or three days and we can assure that you will retain the names and their states till the exam. 



1.Which national park is the only floating park in the world?
A.Keibul Lam Jao National Park
B.Sunderban National Park 
C.Madhav National Park
D.None of the above
Ans-A.Keibul Lam Jao National Park

2. Which national park is also known as the last home of Hangul or Kashmiri Stag?
A.Dachigam National Park
B.Gobindsagar Wildlife Sanctuary
C.Corbett National Park
D.None of the above
Ans- A. Dachigam National Park

3.India’s oldest national park, ____________ is also the first national park that took conservation of tigers seriously and inspiring other national parks to do the same.A.Dachigam National Park
B.Gobindsagar Wildlife Sanctuary
C.Corbett National Park
D.None of the above
Ans-C. Corbett National Park.

4.Which National Park is the shelter for the rare species of deer known as blackbuck ?
A.Bandhavgarh National Park
B.Hazaribagh National Park
C.The Blackbuck National Park
D.None of the above
Ans-C. The Blackbuck National Park

5.The story plot of Rudyard’s Kipling Jungle Book, which national park has won accolades by being named in one of the most important historic accounts called Ain-i-Akbari?
A.Panna National Park
B.Pench National Park 
C.Indravati National Park
D.None of the above
Ans-B. Pench National Park 

6.Which national park can rightly be called the Land of Crocodiles?
A.Panna National Park
B.Pench National Park 
C.Madhav National Park
D.None of the above
Ans-C. Madhav National Park

7.Which national park is known as a safe home for the rare species called the Brow-Antlered deer, which is also called the dancing deer?
A.Keibul Lam Jao National Park
B.Sunderban National Park 
C.Indravati National Park
D.None of the above
Ans-A. Keibul Lam Jao National Park

8.Lothian Island Bird Sanctuary is in?
A.West Bengal
B.Bihar
C.UP
D.MP
Ans-A. West Bengal

9. It is the third largest national park in India in terms of area ________________.
A.Balpakram National Park
B.Kaziranga National Park
C.Namdapha National Park
D.None of the above
Ans-C. Namdapha National Park

10.The West Garo Hills of Meghalya is the hotspot of diversity with which National Park reflecting the preservation?
A.Nokrek National Park 
B.Balpakram National Park
C.Keibul Lam Jao National Park
D.None of the above
Ans-A..Nokrek National Park 




All the best BA'ians!!


No comments:

Post a Comment