Sunday, 17 July 2016

Banking Awareness for SBI/IBPS Exams

1. What is the minimum capital requirement for New Banks in the Private Sector?
a) Rs. 200 crore
b) Rs. 300 crore
c) Rs. 500 crore
d) Rs. 600 crore
e) None of these

2. Many times we read a term "ECB" in financial newspapers. What is the full form of ECB?
a) Essential Commercial Borrowing
b) Essential Credit and Borrowing
c) External Credit and Business
d) External Commercial Borrowing
e) None of the above

3. Which among the following banks has launched "Dhanchayat" an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?
a) Axis 
c) HDFC 
d) SBI
e) YES

4. What is the maximum monthly pension for the subscribers under Atal Pension Yojana?
a) Rs 2000 
b) Rs 3000
c) Rs 4000 
d) Rs 5000
e) None of these

5. If a company which is not a non - banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by ___ Act:
a) RBI Act 1934
b) Banking companies Act
c) Companies Act 1956
d) Central Government
e) None of the above

6. Which among the following has launched a Smart Humsafar Plan, a unique plan which offers multiple benefits of savings and insurance cover for husband and wife under a single policy?
a) ICICI Prudential
b) SBI Life 
d) LIC 

7. Which country launched world first Facial recognition ATM?
a) China 
b) Japan
c) US 
d) Canada
e) Brazil

8. Which type of machine is used by Business Correspondents?
a) Micro ATMs 
b) POS
c) Biometric Card Reader
d) Solar empowered
e) Water resistant

9. Which among the following bank has tied up with Chinese ecommerce giant Alibaba to provide easier trade finance to small and medium enterprises (SMEs) in the country?
a) HDFC Bank
b) SBI Bank
c) Canara Bank
d) ICICI Bank 
e) Axis Bank

10. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
a) private, public
b) public, private
c) either a or b
d) cooperative, NBFC
e) None of the above

11. What is the name of the platform launched by State Bank of India (SBI) that enables customers to book their foreign exchange transactions online?
a) SBI eforex
b) SBI emoney
c) SBI eonline
d) SBI eshare
e) SBI ebuddy

12. In CDR, "R" stands for ____.
a) Ratio 
b) Receipt
c) Regulation 
d) Restructuring
e) Reserve

13. Which of the following is not a function of General Insurance?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) None of the above

14. The Bank for International Settlements (BIS) is the world's oldest international financial organization established on 17 May 1930. The mission of the BIS is to serve central banks in their pursuit of monetary and financial stability, to foster international cooperation in those areas and to act as a bank for central banks. The head office of BIS is located in ___.
a) Hong Kong 
b) Switzerland
d) Mexico
e) Australia

15. National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) is a fund created by the Government of India for enhancing infrastructure financing in the country. To be operational by the year end, the headquarter of NIIF will be located in ____.
a) Mumbai 
b) New Delhi
c) Bengaluru 
d) Chennai
e) Kolkata

16. Special Drawing Rights (SDRs) are international foreign exchange reserve assets issued by
a) World Bank 
b) WTO
c) ADB 
d) IMF
e) None of these

17. Which of the following types of accounts are known as "Demat Accounts"?
a) Zero Balance Accounts
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above

18. According to the Socio Economic and Caste Census (SECC) which among the following states in India has highest per cent of Urban BPL households?
a) Bihar 
b) Uttar Pradesh
c) Manipur 
d) Jharkhand
e) Sikkim

19. Payment of a cheque may be countermanded by the ___
a) Payee 
b) Drawer
c) True owner 
d) Drawee
e) None of these

20. Union Government has decided to set up a Bank Board Bureau (BBB) to monitor key performance indicators of two dozen public sector banks (PSBs). BBB will start functioning from ___.
a) 31st December 2015
b) 1st January 2016
c) 31st March 2016
d) 1st April 2016
e) 1st June 2016

1) c
2) d
3) c
4) d
5) c
6) b
7) a
8) c
9) d
10) b
11) a
12) d
13) e
14) b
15) a
16) d
17) c
18) c
19) b
20) d

No comments:

Post a Comment