Sunday, 10 July 2016

Banking Pathway: Financial Awareness Quiz

1. In the case of granting loan against a life insurance policy, the banker should see:
a) The existence of insurable interest
b) The surrender value
c) The admission of age
d) All of the above
e) None of the above

2. In Mutual Funds, NAV is the price of ___
a) Entire fund value
b) One unit of a fund
c) Surrender value
d) Average value of shares
e) Dividends paid in a year

3. New Lending Rate on Bank Loans is now calculated as per:
a) Bench Mark Prime Lending Rate (BPLR)
b) Base Rate
c) Prime Lending Rate (PLR)
d) Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR)
e) Risk Based Rate.

4. According to new norms anyone would be able to register a company in India in how many days?
a) 5
b) 4
c) 7
d) 1
e) 3

5. Naina Lal Kidwai is an independent non-executive director of:
a) Altico Capital
b) Reliance Capital
c) Infrastructure Development Finance Company
d) Shriram Transport Finance
e) None of the above

6. Which Indian bank has launched iWork@Home programme for its women employees?
a) HDFC
b) Axis bank
c) ICICI Bank
d) IDBI Bank
e) SBI

7. Who is the present MD and CEO of Multi Commodity Exchange?
a) Balasubramaniam Venkatramani
b) Mrugank Paranjape
c) Manoj Vaish
d) Praveen Kumar Singhal
e) Mansi Aggarwal

8. Flipkart has launched an online wallet-Flipkart Money. What purpose does E-wallet serve?
a) E-wallet is an online prepaid account under which user can deposit money in advance and can be used as payment
b) E-wallet is an offline prepaid account where one can stock money to be used when required
c) E-wallet is an online prepaid account under which user can purchase online and they can pay later.
d) E-wallet is a feature of web browser that allows a user to store personal details for identification purpose
e) None of the above

9. The bank does not open a saving account in the name of:
a) Government Departments
b) Municipal Corporations/ Committees
c) Panchayat Samities
d) State Housing Boards
e) All the above

10. The Reserve Bank of India publishes the classification of demand deposits with the commercial banks. Which of the following are included in demand deposits?
a) Fixed deposits held as security for advances is a classification of time deposits
b) Deposits held as security for advances which are repayable on demand
c) Current deposits
d) Demand liabilities portion of saving bank deposits
e) b, c and d

11. Time deposits include:
a) Fixed deposits
b) Cash certificates, recurring deposits
c) Time liabilities portion of saving bank deposits
d) Staff security deposits
e) All of the above

12. Which of the following is included in the banking reforms in India?
a) To strengthen risk management
b) Providing easy credit to all
c) Provide guaranteed subsidy from the government
d) Both b and c
e) None of the above

13. Which of the following Nation is not a member country of Shanghai Cooperation Organization (SCO)?
a) Peru
b) Kazakhstan
c) Tajikistan
d) China
e) Russia

14. What is the purpose for RBI allowing RRBs to open their branches in tier-II cities without asking for permit?
a) To empower RRBs with the powers that RBI has
b) To increase the reach of banking service in tier-II cities.
c) To generate money from tier-II cities
d) To increase the number of RRBs more than other commercial bank in tier-II cities
e) None of the above

15. Which of the following is not associated with risks related to risk management in banks?
a) Credit risk
b) Market risk
c) Fund risk
d) Operational risk
e) None of the these

16. Which was the first Indian commercial bank wholly owned and managed by Indians opened in the year 1911?
a) Bank of Madras
b) Central Bank of India
c) State Bank of India
d) Hindustan Bank
e) Union Bank of India

17. Financial activities tax and Financial stability contribution is proposed by ?
a) G-8
b) SAARC Summit (second)
c) G-20
d) SAARC Summit (First)
e) None of the above

18. Which of the following statement(s) is/are true about promissory note?
a) It is always in writing
b) It has an unconditional undertaking called promise
c) The promise is to pay money
d) The money is to be pay money
e) All of the above

19. On recommendation in which of the following committee NABARD was established?
a) C. Rangarajan Committee
b) Vijay Kelkar Committee
c) Sivaraman Committee
d) Chelliah Committee
e) None of the above

20. Money lent in the money market for one day is referred as:
a) Notice money
b) Long term loan
c) Short term loan
d) Call money
e) None of these



Answers:

1) d 
2) b 
3) d 
4) d 
5) a 
6) c 
7) b 
8) a 
9) e 
10) a
11) e 
12) a 
13) a 
14) b 
15) c 
16) b 
17) c 
18) e 
19) c 
20) d



No comments:

Post a Comment