Tuesday, 5 July 2016

Data Interpretation Quiz for SBI/ IBPS




Directions (1 to 5): Answer the following questions based on the information given below.

An athletics coach was trying to make an energy drink which is best suited for the athletes. For this purpose, he took five of the best known energy drinks– A, B, C, D and E in the market with the idea of mixing them to get the result he desired. The table below gives the composition of these drinks. The cost of each of these energy drinks per litre is A – 150, B – 50, C – 200 D – 500 and E – 100.




Energy Drink
Composition
Carbohydrate (%)
Protein (%)
Fat (%)
Minerals (%)
A
50
30
10
10
B
80
20
0
0
C
10
30
50
10
D
5
50
40
5
E
45
50
0
5

1.How many drinks contains at least 10% minerals and at least 30% protein.
1
2
3
4
5

Solution:
Drink A & C Contains more than or equals to 10% Minerals and 30% Protein.
2. Which among the following is the combination having the lowest cost per unit for a drink having 10% fat and at least 30% proteins? The drink has to be formed by mixing two ingredients together.
B and C
B and E
B and D
E and C
D and E

Solution:By Mixing the following Drinks the composition of Fat and Protein will be,
B + C => Protein = (20+30)/2 = 25% & Fat = (0+50)/2 = 25%
=> Protein is less than 30%
B + E => Protein = (20+50)/2 = 35% & Fat = (0+0)/2 = 0%
=> Fat is less than 10%
B + D => Protein = (20+50)/2 = 35% & Fat = (0+40)/2 = 20%
Cost per unit = 50 + 500 = 550/2 = 275
E + C => Protein = (50+30)/2 = 40% & Fat = (0+50)/2 = 25%
Cost per unit = 100 + 200 = 300/2 = 150
D + E => Protein = (50+50)/2 = 50% & Fat = (40+0)/2 = 20%
Cost per unit = 500 + 100 = 600/2 = 300
Therefore, required mixture is C+E

3. In what proportion should B, C and E be mixed to make a drink having at least 60% carbohydrate at the lowest cost per unit?
2 : 1 : 3
4 : 1 : 2
2 : 1 : 4
3 : 1 : 2
4 : 1 : 1

Solution:From the given options:
If ratio is 2 : 1 : 3,
Cost = 2*50 + 1*500 + 3*100 = 900
Carbohydrate% = (2*80+1*10+3*45)/(2+1+3)=50.84%
If ratio is 4 : 1 : 2,
Cost = 4*50 + 1*500 + 2*100 = 900
Carbohydrate% = (4*80+1*10+2*45)/(4+1+2)=46.66%
If ratio is 2 : 1 : 4,
Cost = 2*50 + 1*500 + 4*100 = 1000
Carbohydrate% = (2*80+1*10+4*45)/(2+1+4)=50%
If ratio is 3 : 1 : 2,
Cost = 3*50 + 1*500 + 2*100 = 950
Carbohydrate% = (3*80+1*10+2*45)/(3+1+2)=56.6%
If ratio is 4 : 1 : 1,
Cost = 4*50 + 1*500 + 1*100 = 800
Carbohydrate% = (4*80+1*10+1*45)/(4+1+1)=62.5%

Therefore, require ratio is 4 : 1 : 1
4. A drink containing 30% each of carbohydrate and protein, no more than 25% fat and at least 5% minerals is to be made. Which of the following two drinks must be mixed in equal quantities to obtain the required drink?
A and B
D and E
B and E
C and D
A and E

Solution:
Products
Comparative service cost in USA and Asian countries (in US Dollars)

USA
India
Thailand
Singapore
Malaysia
LCD TV
0
300
300
200
400
Home gym
0
500
400
500
500
Refrigerator
0
500
500
400
600
Air Conditioner
0
700
500
500
800
Washing machine
0
500
600
500
400
Music system
0
900
600
400
400
Digital camera
0
500
600
500
600
Required combination is A and E
5. If a drink is prepared by mixing 1/5th of drink A, 10% of drink B, 20% of drink C, 1/10th of drink D and remaining drink E. What will be the cost of the drink prepared per unit?
165
185
195
145
174

Solution:

Directions (6 to 10): Answer the following questions based on the information given below.
The table below shows the comparative costs, in US Dollars, of certain items in USA and a select few Asian countries. The models considered are the most popular ones in the respective countries.


Product
Comparative Costs in USA and some Asian countries (in US Dollars)

USA
India
Thailand
Singapore
Malaysia



LCD TV
2300
1000
1100
1850
900

Home gym
1900
900
1000
1250
900

Refrigerator
2000
1100
1300
1300
1100

Air conditioner
2300
900
1200
1200
1000

Washing machine
1200
300
450
600
300

Music system
2000
850
1000
1300
800

Digital camera
1600
550
700
900
600


The equivalent of one US Dollar in the local currencies is given below.

1 US Dollar equivalent
India
40.93
Rupees
Malaysia
3.51
Ringits
Thailand
32.90
Bahts
Singapore
1.53
S Dollars


A consulting firm found that the quality of the products was not the same in all the countries above. A poor quality product would result in higher servicing costs over its life time. The cost of poor quality of the products is given in the table


Products
Comparative service cost in USA and Asian countries (in US Dollars)

USA
India
Thailand
Singapore
Malaysia
LCD TV
0
300
300
200
400
Home gym
0
500
400
500
500
Refrigerator
0
500
500
400
600
Air Conditioner
0
700
500
500
800
Washing machine
0
500
600
500
400
Music system
0
900
600
400
400
Digital camera
0
500
600
500
600

Note: For all questions assume that the models considered are the ones for which the prices are mentioned

6. A US citizen requires a refrigerator, air conditioner and a music system. He can buy them through an internet portal from any of the given countries without having to pay for any transportation costs. Which country will result in the cheapest overall cost, taking cost of poor quality into account?
India
Thailand
Malaysia
Singapore
USA

Solution:1.        

Refrigerator
Music system
Air Conditioner
Total
USA
2000+0
2000+0
2300+0
6300
India
1100+500
850+900
900+700
4950
Thailand
1300+500
1000+600
1200+500
5100
Malaysia
1100+600
800+400
1000+800
4700
Singapore
1300+400
1300+400
1200+500
5100
Required answer is Malaysia.

7.Taking the cost of poor quality into account, which country/countries will be the most expensive if one has to buy a music system?
India
Thailand
USA
Singapore
India and Singapore
Solution:Required answer is USA.

8.Approximately what difference in Bahts will it make to a Thai citizen who is touring India if she were to get a washing machine from India instead of her native country, taking into account the cost of poor quality? One has to pay a duty of 1500 Bahts for transporting the washing machine from India to Thailand.
10000
15000
8000
14000
9500
Solution:Total Cost of Washing machine in India = 300+500Dollar = 800 dollar
Transportation charge = 1500 Bahts = 1500/32.90 = 45.6 dollar
Total Cost of Washing machine in India = 800+45.6 = 845.6 dollar
Total Cost of Washing machine in Thailand = 450+600Dollar = 1150 dollar
Difference = 1150-845.6 = 304.4 dollar = 10014.7

9.The rupee values increases to 35 for a US Dollar, and all other things including quality, remain the same. What is the approximate difference in cost, in US Dollars, between Singapore and India for a digital camera, taking this change into account?
70
350
430
800
No difference
Solution:Required Difference = 900-550 = 350 dollar

10. Taking the cost of poor quality into account, which country/countries will be the cheapest if one has to buy a Refrigerator?
India
Thailand
USA
Singapore
India and Singapore
Solution:Required answer is India.

   



No comments:

Post a Comment