Tuesday, 12 July 2016

English Quiz for SBI exam 2016


Directions (Q.1-10) : In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) and (d) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (e).

1. He entered into the room without taking permission.
(a) entered in  
(b) entered
(c) entered inside
(d)  been entered into
(e) No improvement
Ans- b (for ordinary movement/speed we use ‘enter’)

2. They were not interested in discussing about your problem.
(a) discussing your problem 
(b) discussing on your problem
(c) discussion for your problem
(d) discussing off your problem
(e) No improvement
Ans- a (we do not use preposition ‘about’ with the word ‘discussion’)

3. The culprit was at last brought to law for his involvement in the crime.
(a) brought to prison  
(b) brought to book
(c) brought to court
(d)   brought in book
(e) No improvement
Ans-  b (bring to book- to punish someone (usually passive)

4. My hen laid four eggs yesterday.
(a) lay  
(b) lain
(c) lied
(d)  laying
(e) No improvement
Ans- e (transitive verb – “lay-laid-laid” hence, no improvement is required)


5. The news in certainly too good to have been true.
(a) to be true  
(b) to become true
(c) having been true
(d) to becoming been true  
(e) No improvement 
Ans- a (“too good to be true “is correct phrase)

6. No sooner he had arrived home than he was asked to start on another journey.
(a) has he arrived  
(b) he has arrived
(c) had he arrived
(d)  had him arrived
(e)  No improvement
Ans-  c (“No sooner had he arrived” is correct word order)

7. He quickly ordered the boy to being brought before him.
(a) to have brought  
(b) to be brought
(c) has been brought
(d)  has being brought
(e) No improvement
Ans- b (after ‘to’ is should be ‘be’. Hence option (b) is correct)

8. Except for you and I everyone brought a present to the party.
(a) with the exception of you and I, everyone brought  
(b) except for you and I, everyone had brought
(c) except for you and me, everyone brought
(d) except for you and me, everyone had brought
(e) No improvement
Ans- d (after preposition ‘except’ pronouns are used in objective case. And past perfect tense will be used)

9. Although I calculate that he will be here any minute, I cannot wait much longer for him.
(a) although I reckon that he will he here  
(b) although I think that he will be here
(c) because I am confident that he will be here
(d) because I calculate that he will be here
(e) No improvement
Ans- a (option (a) is correct sentence structure)

10. We want the teacher to be him who has the best rapport with the students.
(a) we want the teacher to be he  
(b) we want him to be the teacher
(c) we desire the teacher to be him 
(d) we anticipate the teacher to be him  
(e) No improvement
Ans- b (objective case pronoun will be used, hence option ‘b’ is correct)






No comments:

Post a Comment