Wednesday, 6 July 2016

Night Class: English Quiz

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Role of education in our life is vital as it reflects good civilisation which spreads awareness in society about how we can be a good social being and help others in our daily life. Education is also a form of learning in which the knowledge, skills, and habits of a group of people are transferred from one generation to the next through teaching, training, or research. Education frequently takes place under the guidance of others, but may also be autodidactic. Any experience that has a formative effect on the way one thinks, feels, or acts may be considered educational. Right to Education Act (RTE) is an Indian legislation enacted by the Parliament of India on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21(a) of the Constitution. India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April 2010. To provide better education an amount is released by Indian government every year. The Ministry of Finance proposed an allocation of  Rs. 65,869 crore for the sector in the Union budget for 2013-14, an increase of a little over 7% from that for the current fiscal year.

Of the total education outlay, the flagship scheme Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) was allocated Rs. 27,258 crore for implementing the Right to Education Act that promises education to all children in the 6-14 age group. The previous Union Budget for 2012-13 had pegged an outlay of Rs. 61,427 crore for education, including Rs. 25,555 crore for SSA.But the quality of education provided by the government system remains in question. As it’s suffering from shortages of teachers, infrastructural gaps and several habitations continue to lack schools altogether. There are also frequent allegations of government schools being riddled with absenteeism and mismanagement and appointments are based on political convenience. Despite the allure of free lunchfood in the government schools, many parents send their children to private schools.

The condition of education is also pathetic in most of the countries i.e. on 9 October 2012; Yousafzai was shot in the head and neck in an assassination attempt by Taliban gunmen while returning home on a school bus. But they could not succeed. The assassination attempt sparked a national and international outpouring of support for Yousafzai. Now Yousafzai may have become “the most famous teenager in the world”. If the Right to Education Act is implemented properly in all schools, students from the marginalised sections will be greatly benefited. Another important fact is financial support for education. The student could achieve this feat only because of the scholarship scheme. The government should make sure that grants are disbursed on time and deserving students should not have to wait.

1. Which of the following best describe Right to Education Act (RTE)?
a) An Indian legislation enacted by the parliament of India on 4 August 2009.
b) An act, which provides education to all.
c) An act that describes the importance of free and compulsory education for children between 6 and and 14 in India.
d) All of the above
e) None of these

2. What age limit has been decided for compulsory and free education in India?
a) Children between 6 and 14
b) All children born on 1 January 1999 or before.
c) All children who are above 3 1/2 years.
d) All students below 14 years studying in government schools.
e) None of these

3. What major problems are encountered in government schools?
a) Lack of well educated teachers
b) Mismanagement
c) Political interference
d) Lack of facilities
d) all the above

4. Who among the following attempted to kill Yousafzai?
b) Naxalites
c) Taliban gunman
d) LeT
d) None of these

5. What do you mean by word 'autodidactic' used in the passage?
a) A self taught person
b) with an effective appeal
c) Full of courage
d) Very knowledgeable
d) None of these

Directions (Q. 6-8): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

6. Formative
a) Malleable
b) Destructive
c) Mar Temporary
d) Transitory
d) Influential

7. Flagship
a) Pliant
b) forerunner
c) Courageous
d) Immature
d) Speaker

8. Allure
a) Entice
b) Pierce
c) Appeal
d) Perforate
e) Detract

Direction (9-10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

9. Pegged
a) Detached
b) Clinched
c) Improved
d) Squeezed
e) Joined

10. Assassination
a) Butchery
b) Carnage
c) Temptation
d) Birth
e) Killing


1. c 
2. a 
3. e 
4. c 
5. a
6. e 
7. b 
8. c 
9. a 
10. d

No comments:

Post a Comment