Friday, 1 July 2016

Night Class: Quant Quiz


Direction (1-6): Study the following graph carefully and answer the questions below:
Total Sales of Hindi and English newspaper in five different localities of a city:



1.What is the difference between the total sale of Hindi newspaper and the total sale of English newspaper in all the localities together?
(a) 4000 
(b) 5000 
(c) 3000 
(d) 2500 
(e) None of these

2. The sale of Hindi newspaper in locality P is approximately what percent of the total sale of Hindi newspaper in all the localities together?
(a) 20% 
(b) 15% 
(c) 18% 
(d) 24% 
(e) None of these

3.What is the ratio of the sale of Hindi newspaper in locality R to the sale of English newspaper in locality T?
(a) 12 : 7 
(b) 11 : 7 
(c) 7 : 12 
(d) 8 : 12 
(e) None of these

4. The sale of English and Hindi newspaper is locality P is what percent of the sale of English and Hindi newspaper in locality S?
(a) 220 
(b) 125 
(c) 120 
(d) 135 
(e) None of these

5. What is the total sale of English newspaper in all the localities together?
(a) 22,000 
(b) 20,000
(c) 25,000 
(d) 21,000 
(e) None of these

6. What is the average sale of English and Hindi newspaper in locality R and S?
(a) 9000 
(b) 14000 
(c) 12000 
(d) 8000 
(e) None of these

7.A tradesman marks his goods 10% above his cost price. If he allows his customers 10% discount on the marked price, how much profit or loss does he make, if any?
(a) 1% gain
(b) 1% loss
(c) 5% gain
(d) No gain, no loss
(e) None of these

8.The angles of a pentagon are in the ratio 1 : 2: 3: 5: 9, the largest angle is :
(a) 81
(b) 135
(c) 243
(d) 249
(e) None of these

9.An agent gets a commission of 2.5% on the sales of cloth. If on a certain day, he gets Rs. 12.50 as commission, the cloth sold through him on that day is worth:
(a) Rs. 250
(b) Rs. 500
(c) Rs. 750
(d) Rs. 1,250
(e) None of these

10.A sum of money doubles itself at compound interest in 15 years. In how many years it will become eight times?
(a) 30
(b) 45
(c) 50
(d) 60
(e) None of these

Answers:

1. c;
(23000 – 20000) = 3000

2. d;
5500/23000 * 100 = 23.91 = 24%

3. a;
6000/3500 = 12/7 = 12 : 7

4. c;
9000/7500 * 100 = 120

5. b;

6. d;
(8500 + 7500)/2 = 16000/2 = 8000

7. b;
Let CP = 100
MP = 110% of 100 = 110 
SP = 90% of 110 = 99
Loss% = (100-99)/100 *100 = 1% Loss

8. c;
Sum of the angles of pentagon = (n-2)*180
= (5-2) * 180 = 540
(1+2+3+5+9)x = 540
x = 27
9x = 27*9 = 243

9. b;
2.5% of x = 12.50
x = (12.50 * 100)/2.5 = 500

10. b;
The sum doubles in 15 years
2 times => 15 years
so, 8 times = 2¬3 times => 15*3 = 45 years


No comments:

Post a Comment