Thursday, 7 July 2016

Quant Quiz for SBI/IBPS Exams



1. Manoj sold an article for Rs. 15000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the cost price?
Rs. 12500
Rs 13500
Rs. 12250
Rs. 13250
None of these
Solution:
SP = Rs. 15000m, if Manoj offered a discount of 10%
Then, new SP = 15000 – 1500 = Rs. 13500
∴ CP =(SP ×100)/((100 + 8) )=(13500 × 100)/108 = Rs. 12500

2. 50 cm wide path is to be made around a circular garden having diameter of 8 m. Approximately, what is the area (in sq m) of the path?
13
8
18
22
20
Solution:

3. A alone can complete a piece of work in 8 days. Work done by B alone in one day is half of the work done by A alone in one day. In how many days can the work be completed, if A and B work together?
6 (1/3)
5 (2/3)
5 (1/3)
6 (2/3)
None of these
Solution:

4. Mr. Shirke distributes the money he has among his 2 sons, 1 daughter and wife in such a way that each son gets double the amount of the daughter and the wife gets double the amount of each son. If each son gets Rs. 8500, what was the total amount distributed?
Rs. 38250
Rs. 34250
Rs. 38500
Rs. 32500
None of these
Solution:
Each son get Rs. 8500.
∴ 2 sons will get = 2 × 8500 = Rs. 17000
1 daughter gets = 8500÷2 = Rs. 4250
Wife gets = 8500 × 2 = Rs 17000
∴ Total amount = 17000 + 4250 + 17000 = Rs. 38250

5. Sarita started a business investing Rs. 50000. After six months Abhishek joined her with Rs. 75000. After another six months Nisha also joined them with Rs. 1.25 lakh. Profit earned at the end of 2 yr from when Sarita started the business should be distributed among Sarita, Abhishek and Nisha in what respective ratio?
4 : 5 : 6
8 : 9 : 10
8 : 9 : 12
4 : 5 : 8
None of these
Solution:
Sarita    Abhishek   Nisha
50000 × 24 : 75000 × 18 : 125000 × 12
= 8 : 9 : 10

6. A train travelling at the speed of 50 km/h leaves from a station. Another train travelling at speed of 60 km/h leaves the same station after 7 h in the same direction. They will meet after what distance?
1800 km
2100 km
2400 km
2700 km
None of these
Solution:

7. The speed of two trains are in the ratio 5 : 3. They are going in opposite directions along parallel tracks. If the first train crosses a pole in 4 s and the second in 8 s, how long will they take to cross each other?
5 s
5.5 s
6 s
6.5 s
None of these
Solution:

8. A sum of money is divided among W, X, Y and Z in the ratio of 3 : 7 : 9 : 13. If the share of W and Y together is Rs. 11172, then what is the difference between the amounts of X and Z? 
Rs. 7672
Rs. 6834
Rs. 5586
Can’t be determined
None of these
Solution:
Let share of W, X, Y and Z are Rs 3x, Rs 7x, Rs. 9x and Rs. 13x. respectively.
 W + Y ⇒ (3x + 9x) = Rs. 11172
 X – Z = (13x – 7x) =11172/12×6= Rs. 5586

9. Shankar started a business with an investment of Rs. 120000. After 3 month Awani joined him with Rs. 190000. At the end of the year they earned a profit of Rs. 175000000. What is the share of Awani in the profit?
Rs. 80000000
Rs. 85000000
Rs. 90000000
Rs. 95000000
None of these
Solution:

10. One of the angles of a triangle is two-third angle of sum of adjacent angles of parallelogram. Remaining angles of the triangle are in ratio 5 : 7, respectively. What is the value of second largest angle of the triangle?
25°
40°
35°
Can’t be determined
None of these
Solution:
An angle of a triangle =2/3×180°=120°
Remaining 180°-120° is the ratio of 5 : 7
So, 5x + 7x = 60 ⇒ 12x = 60 ⇒ x = 5
So, angles are 5 × 5 =25° and 7 × 5 =35° and 120°
So, value of second largest angle of triangle is 35°.

               







No comments:

Post a Comment