Friday, 8 July 2016

Reasoning For SBI and IBPS Exams




Directions (Q.1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer: 

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 
(d) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question. 
(e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question. 

1. Who amongst L, M, N, O and P is the shortest? 
I. O is shorter than P but taller than N. 
II. M is not as tall as L.
a
b
c
d
e
Solution:
From I: P > O > N 
From II: L > M 
From I and II, either M or N is the shortest. We can’t determine who is shorter between the two of them.

2. In which year was Sameer born? 
I. Sameer at present is 25 years younger to his mother. 
II. Sameer’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.
a
b
c
d
e
Solution:
From both I and II we get that Sameer is (35-25) = 10 years older than his brother, Who was born in 1964, So, Sameer was born in 1954

3. Is T grandmother of Q? 
I. P is mother of Q. Q is the son of R. R is the son of T. 
II. L is father of N and N is daughter of T.
a
b
c
d
e
Solution:
In I, the sex of T is not known. In II, Q does not figure. Hence we need both the statement to establish the relationship.

4. Point A is towards which direction from point B? 
I. If a person walks 4m towards the north from point A, and takes two consecutive right turns each after walking 4m, he would reach point C, which is 8 m away from point B.
II. Point D is 2m towards the east of point A and 4m towards the west of point B.
a
b
c
d
e
Solution:

5. How many brothers does Bharat have? 
I. Shiela, the mother of Bharat, has only three children. 
II. Meena, the grandmother of Bharat, has only one granddaughter.
a
b
c
d
e
Solution:
From I: Bharat has two siblings but we don’t know their sex. 
From II: This granddaughter may be Bharat’s sister or cousin.

Directions (Q.6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer: 

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 
(d) If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question. 
(e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question. 

6. How is ‘letter’ written in a code language? 
I. ‘please write a letter’ is written as ‘7218’ and ‘received a Greek letter’ is written as ‘7513’. 
II. ‘write in English please’ is written as ‘2084’ and ‘a letter in Greek’ is written as ‘5714’.
a
b
c
d
e
Solution:
Using statement I: 
a letter → ‘71’ 
Using statement II: 
Code for, ‘letter’, cannot be found even by using both statements together.

7. Among A, B, C, D and E, seated in a straight line, facing North, who sits exactly in the middle of the line? 
I. A sits third to the left of D. B sits on the immediate right of C. 
II. B sits second to the right of A. E is not an immediate neighbour of D.
a
b
c
d
e
Solution:
Using Statement I: 
A C B D 
Position of E cannot be found; it can be left of A or right of D. 
Using Statement II: 
Many seating arrangements are possible. 
Using both: E A C B D is the unique arrangement that is possible and C sits in the middle.

8. A six-story building consisting of a unoccupied ground floor and five floors on top of the ground floor numbered 1, 2, 3, 4 and 5 houses five different persons, viz A, B, C, D and E. Who lives on the third floor? 
I. C lives on an even-numbered floor. A live immediately above D. B lives immediately above A. 
II. D lives on an odd-numbered floor. A and B are immediate neighbours. Similarly, C and E are immediate neighbours. C does not live on an odd numbered floor.
a
b
c
d
e
Solution:
Using Statement I: 
We get two arrangements, i.e. 
 5 → B            E 
 4 → A            C 
 3 → D    or     B 
 2 → C             A 
 1 → E             D 
Using statement II: Many arrangements are possible.

9. Are all the four friends, Abhay, Kavita, Prashant and Yasir, who are sitting around a circular table, facing the centre? 
I. Kavita sits second to the left of Abhay. Abhay faces the centre. Yasir sits on the immediate right of Abhay as well as Kavita. 
II. Prashant sits third to the right of Kavita. Abhay sits on the immediate right of Prashant as well as Yasir.
a
b
c
d
e
Solution:
Using statement I: 
From the line “Yasir sits on the immediate right of Abhay as well as Kavita” we can conclude that Kavita is facing outwards as we already know that abhay is facing towards the centre So, all friends are NOT facing the centre. 
Using Statement II: 
From the line “Abhay sits on the immediate right of Prashant as well as Yasir” we can conclude that one of Prashant and Yasir is facing towards the centre and the other outside. So, all friends are NOT facing the centre.

10. Is R the grand-daughter of C? 
I. The only sister of A is the mother of R’s brother B. 
II. C, the mother of A, has only one grandson B.
a
b
c
d
e
Solution:

               










No comments:

Post a Comment