Friday, 1 July 2016

SBI PO Mains: 20-20 GK Capsule Quiz (Awards)

Dear BA'ians, 

We hope all of you must be prepared by now for the most awaiting "Quiz" based on GK Power Capsule. As notified, topic of Quiz is based on "Awards" section from the Capsule. 

So, lets come and start the 20-20 Quiz. 

Question 1. Who won the International Plant Nutrition Scholar Award?
Answer. IIT scholar K Ashok Kumar

Question 2. Who won the Grete Lundbeck European Brain Research Prize, largest prize for neuroscience in the world?
Answer. Three British scientists, Tim Bliss, Graham Collingridge and Richard Morris

Question 3. Who won the Association for Computing Machinery’s 2015 A.M. Turing Award?
Answer. Whitfield Diffie and Martin Hellman.

Question 4. Who won the Innovation Award 2016 given by the Indian Desalination Association (IDA), South Zone?
Answer. Prof. Sirshendu De

Question 5. Who won the 2016 Windham-Campbell Prize?
Answer. Columnist and author Jerry Pinto

Question 6. Who won the National Geographic Bee competition 2016?
Answer. A 12 year old, Indian American student Rishi Nair

Question 7. Who has been recognised with the Japan’s second highest national decoration i.e. The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star?
Answer. Renowned Indian music composer A. R. Rahman

Question 8. Who won the Harvard Business School Alumni Achievement Award?
Answer. Mr. Sunil Bharti Mittal 

Question 9. Who got the King Abdulaziz Sash honour by Saudi Arabia?
Answer. PM Narendra Modi

Question 10. Who won the 'Scholastic Asian Book Award' for her 32,000-word manuscript rooted in "love of Indian history"?
Answer. Aditi Krishnakumar

Question 11. Who has been awarded with the Dadasaheb Phalke Award For 'Aligarh'?
Answer. Manoj Bajpayee

Question 12. Who came in Limca Book of Records for conducting the most intensive household survey by a state?
Answer. Telangana Govt.

Question 13. Who won the Global Green Hero award?
Answer. Veteran singer Stevie Wonder

Question 14. Who got the Chevalier de la Legion d’Honneur (Knight of the Legion of Honour)?
Answer. Chairman and MD of Mahindra and Mahindra Group Anand G Mahindra

Question 15. Who got the UK’s prestigious Founders Award 2016?
Answer. Mother Teresa(posthumously)

Question 16. Who got the Legion d’Honneur, France’s highest honour?
Answer. Mohammed bin Nayef

Question 17. Who won the 'Best Film Critic' award at the 63rd National Film Awards, 2015?
Answer. Manipur's Meghachandra

Question 18. Who won the 2016 Nelson Mandela Award?
Answer. Tabassum Adnan

Question 19. Who won the Gold Medal At Moscow SAND Sculpture Championship 2016?
Answer. Indian sand artist Sudarsan Pattnaik

Question 20. Who won the Hridaynath Award?
Answer. Chess wizard Viswanathan Anand

All the very best BA'ians :)

No comments:

Post a Comment