Thursday, 28 July 2016

SBI PO Mains: July Revision 01

Q1. At which Airport, Micro, Small and Medium Enterprises Minister Kalraj Mishra has unveiled the world’s largest Charkha in India recently?
Answer: Indira Gandhi International Airport, New Delhi 

Q2. Which state has become the first state in the country to introduce minimum wages for part time workers?
Answer: Rajasthan

Q3. Javeline thrower _____________ has bettered her national record with a 59.87m throw at the 56th National Inter-State Senior Athletics Championships in Hyderabad.
Answer: Annu Rani

Q4. According to the Union Government, which port has become India's first port to implement logistics data tagging of containers to track cargo?
Answer: Jawaharlal Nehru Port, Maharashtra

Q5. In which Country, gas importer Petronet LNG Ltd. plans to set up a 5,000 crore LNG import terminal at Kutubdia islands?
Answer: Bangladesh

Q6. Name the Iranian director whose 1997 film "Taste of Cherry" won the prestigious Palme d'Or at the Cannes Film Festival, has passed away following a prolonged illness in Paris recently.
Answer: Abbas Kiarostami

Q7. How many projects of Namami Gange Programme are to be inaugurated at various locations in Uttrakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, Haryana and Delhi recently?
Answer: 231

Q8. With which country, India has reviewed the implementation of decision taken at the 9th Joint Commission for furthering trade, investment and developmental linkages between the two countries in New Delhi?
Answer: Sri Lanka

Q9. In the first leg of his four nation tour of African countries, Prime Minister Narendra Modi reached Mozambique. What is the capital of Mozambique?
Answer: Maputo

Q10. The world famous Rath Yatra or chariot festival of Lord Jagannath has begun in ___________  as well as in different parts of the country recently.
Answer: Puri, Odisha

Q11. Which country has inducted its largest indigenously-built transport aircraft, which is named as Y-20?
Answer: China

Q12. The government has constituted a four-member committee to examine the desirability and feasibility of having a new financial year. The committee, headed by former Chief Economic Adviser .............?
Answer: Dr Shankar Acharya

Q13. For how much, the Union cabinet has approved an outlay of providing apprenticeship training to over 5 million youngsters in the next four years in its quest to create more jobs recently?
Answer: Rs 10,000 crore

Q14. With which country, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved signing of an MoU in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy recently?
Answer: Tanzania

Q15. India has slipped by two places to ________ position in the recently released 2016 Networked Readiness Index (NRI) by the Geneva-based World Economic Forum (WEF).
Answer: 91st

Q16. India’s economy may grow at a slightly slower pace of ____________ this fiscal amid weaker global demand and risk aversion, says an HSBC report. 
Answer: 7.4 per cent

Q17. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has launched a mobile application called ________ for measuring real-time mobile Internet speed that consumers get.
Answer: MySpeed

Q18. Union Home Minister Rajnath Singh is going to inaugurate the second anti-drug working group meeting of heads of Drug Control Agencies of BRICS countries in?
Answer: New Delhi

Q19. How much US dollar grant assistance by India as part of supporting the institutions of African country, coinciding with Prime Minister Narendra Modi's visit to Mozambique.
Answer: 4.5 million

Q20. The Supreme Court-appointed green panel EPCA has recommended high pollution cess, of up to what per cent on the cost of diesel cars with engine above 2,000 cc?
Answer: 25 per cent

For April, May and June Revision classes, Click here

All the very best!

No comments:

Post a Comment