Friday, 29 July 2016

SBI PO Mains: July Revision 02

Q1. Which country have inducted its largest indigenously-built transport aircraft named as Y-20?
Answer: China

Q2. The government has constituted a four-member committee to examine the desirability and feasibility of having a new financial year. The committee, headed by former Chief Economic Adviser .............?
Answer: Dr Shankar Acharya

Q3. How much has been approved by the Union cabinet outlayed for providing apprenticeship training to over 5 million youngsters in the next four years in its quest to create more jobs recently?
Answer: Rs 10,000 crore

Q4. With which country, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved signing of an MoU between in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy recently?
Answer: Tanzania

Q5. India has slipped by two places to ________ position in the recently released 2016 Networked Readiness Index (NRI) by the Geneva-based World Economic Forum (WEF).
Answer: 91st

Q6. India’s economy may grow at a slightly slower pace of ____________ this fiscal amid weaker global demand and risk aversion, says an HSBC report. 
Answer: 7.4 per cent

Q7. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has launched a mobile application called ________ for measuring real-time mobile Internet speed that consumers get.
Answer: MySpeed

Q8. Union Home Minister Rajnath Singh is going to inaugurate the second anti-drug working group meeting of heads of Drug Control Agencies of BRICS countries in?
Answer: New Delhi

Q9. Coinciding with Prime Minister Narendra Modi's visit to Mozambique, how much US dollar has been delivered by India to grant assistance as part of supporting the institutions of this African country?
Answer: 4.5 million

Q10. The Supreme Court-appointed green panel EPCA has recommended high pollution cess, of up to what per cent on the cost of diesel cars with engine above 2,000 cc?
Answer: 25 per cent

Q11. Prime Minister Narendra Modi and Tanzanian President held talks on a wide range of issues aimed at boosting ties in the African continent, particularly in the economic sphere. Who is the present President of Tanzania?
Answer: John Pombe Joseph Magufuli

Q12. In which country, Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman is leading a delegation of over 110 Indian companies that will showcase their engineering prowess at a trade fair, India is the partner country for 'INNOPROM 2016', the largest annual international industrial trade fair of that country?
Answer: Russia

Q13. In which country, India has set up an apparel training centre to support textiles industry of the west African country?
Answer: Nigeria

Q14. Who clinched second Wimbledon mens title and third Grand Slam crown recently?
Answer: Andy Murray

Q15. In which city, the initiative to deliver pure Gangajal from post offices spread across the country was launchedS recently?
Answer: Patna

Q16. Leading private sector lender ______________ has emerged as the most honoured company in the latest ranking and also bagged the best CEO, best CFO and best IR company awards.
Answer: HDFC Bank

Q17. Seeking to enhance its ties with resource-rich Tanzania, India extended its full support to it to meet its development needs and signed five agreements, including one for providing a Line of Credit of USD __________ in the water resources sector.
Answer: 92 million

Q18. Which country has lifted the Euro 2016 football championship at Saint-Denis in Paris beating France by 1-0?
Answer: Portugal

Q19. Name the Chief Executive and Managing Director of the second largest private sector lender HDFC Bank, has been ranked as the best banking CEO in Asia by the investor community recently.
Answer: Aditya Puri

Q20. ______________ will become the first woman in the world to receive the Award for Exceptional Bravery at Sea from the International Maritime Organisation for saving the lives of seven fishermen, whose hopes of survival were all but over.
Answer: Radhika Menon

For SBI PO Mains: July Revision 01, Click here

For April, May and June Revision classes, Click here

All the very best!

No comments:

Post a Comment