Sunday, 24 July 2016

SBI PO Mains: June Revision 04

Q1. As part of Prime Minister Narendra Modi’s “Make in India” and “Start-up India” moves, which state has announced new policy for promotion of information technology(IT) and electronic start-ups recently?
Answer: Gujarat

Q2. According to 2016 Global Retail Development Index (GRDI) India has jumped 13 positions from last year to rank _______ among 30 developing countries this year on ease of doing business. 
Answer: Second

Q3. In which state, the Indian government and the Asian Development Bank (ADB) have signed an agreement for a $200 million loan to upgrade 176-km roads?
Answer: Jharkhand

Q4. Who is sworn in as Chief Minister of the Union Territory of Puducherry recently?
Answer: V Narayanasamy

Q5. Name the India's first Mr.Universe who has passed away in Kolkata recently?
Answer: Manohar Aich

Q6. With which country, India has agreed to enhance the scale of existing bilateral military interaction and decided to expand the interaction between the armed forces recently?
Answer: Singapore

Q7. Which state assembly has passed the Ease of Doing Business Bill, 2016 recently?
Answer: Assam

Q8. With how much, the Enforcement Directorate slapped FEMA violation notice in connection with alleged “wrongful” gain made to private multimedia company Devas by Antrix, the commercial arm of ISRO?
Answer: 1,200 crore

Q9. Prime Minister Narendra Modi met Swiss President Johann Schneider Ammann to deepen bilateral and multilateral cooperation with the key European nation. What is the currency of Switzerland?
Answer: Franc

Q10. In which country, Renowned Indian sand artist Sudarsan Pattnaik has won the gold medal in people's choice prize at world championship festival of sand sculpting Russe, 2016?
Answer: Bulgaria

Q11. With which country, India pledged to pursue new opportunities to bolster economic growth and sustainable development, promote peace and security?
Answer: USA

Q12. Which  Radio channel was congratulated by Minister of State for Information and Broadcasting Col. Rajyavardhan Rathore on completion of 80 years?
Answer: All India Radio

Q13. Which country has launched a smartphone app that would alert users for possible terror attacks and provide them  information on how to stay safe?
Answer: France
Q14. The World Bank Group President Jim Yong Kim has slashed its 2016 growth forecast by 0.5 per cent to how much per cent and said it is critically important for governments to pursue policies that boos economic growth and improve the livelihood of those living in extreme poverty.
Answer: 2.4 Per cent

Q15. Which Bank has signed a memorandum of understanding (MoU) with Jain Farm Fresh Foods Ltd (a subsidiary of Jain Irrigation Systems Ltd) to help farmers associated with the latter to avail of finance against receivables due from the company?
Answer: State Bank of India

Q16. With which country, India has joined hands to start an observational campaign from June 8 to July end to better understand small-scale processes that drive monsoon variability and predictability recently?
Answer: United Kingdom

Q17. Global e-commerce giant Amazon has announced that it will step up investments in India by pumping in another $3 billion in the country. Who is the CEO of Amazon?
Answer: Jeff Bezos

Q18. The Forbes' 100 Most Powerful Women' in the world list 2016 is topped by ____________. Forbes’ world’s 100 most powerful women includes the women who are building billion-dollar brands and calling the shots in the financial markets.
Answer: Angela Merkel

Q19. Name the Chess Grandmaster who has passed away recently in Wohlen, Switzerland?
Answer: Victor Korchnoi

Q20. Name the bilateral air exercise, the second in the series between the Indian Air Force(IAF) and the United Arab Emirates Air Force(UAE AF), concluded at the Al Dhafra Air Base in the UAE.

Answer: Desert Eagle II

For SBI PO Mains: June Revision 01, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 02, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 03, Click here

All the very best!!

No comments:

Post a Comment