Tuesday, 26 July 2016

SBI PO Mains: June Revision 05

Q1. DTH player Tata Sky introduces educational service, Tata Sky Classroom for its current 17 million subscribers across India. The service will provide audio-visual learning to children of class _________ with the NCERT syllabus.
Answer: Class 5 to class 8

Q2. Which company has  acquired the renewable energy (RE) subsidiary of Delhi-based Welspun Renewables Energy Pvt Ltd (WREPL) recently?
Answer: Tata Power

Q3. In which country Airbus Helicopters, the world's largest supplier of commercial helicopters, finalised an agreement to build an assembly line as part of a deal to sell 100 H135 helicopters to a local consortium?
Answer: China

Q4. Which organization has been awarded the National Award for Best Performing Central PSU for Roof Top Solar Power initiatives recently?
Answer: AAI

Q5. Which country has launched its 23rd satellite BeiDou Navigation Satellite System(BDS) recently?
Answer: China

Q6. Additional Solicitor General of India and former Parliamentarian __________ has been appointed as a part-time member of the Law Commission of India. 
Answer: Satya Pal Jain

Q7. The government has tasked a selection committee headed by __________ with shortlisting candidates for Reserve Bank of India governor.
Answer: Pradeep Kumar Sinha

Q8. The Finance Ministry has set up a working group to examine the consequential issues arising out of recent amendments to India and which country to Double Taxation Avoidance Agreement(DTAA)?
Answer: Mauritius

Q9. Donald Carr, the former captain has passed away recently. He belongs to?
Answer: England Cricket team

Q10. Which company has announced it will acquire LinkedIn for $26.2 billion in what is the one of the biggest technology company deals?
Answer: Microsoft

Q11. In which of the following state the Centre has constituted a team of senior officials to assess the irrigation facilities and implementation of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) at selected districts of western recently?
Answer: Uttar Pradesh

Q12. Union Finance Minister Arun Jaitley and all State Finance Ministers are taking part in a two-day meeting of the Empowered Committee on the Goods and Services Tax Bill which began in?
Answer: Kolkata

Q13. India and Ghana have agreed for greater security and defence cooperation recently. Who is the present president of Ghana?
Answer: John Dramani Mahama

Q14. The Reserve Bank of India (RBI) has come up with a new scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A) of the large project. The Scheme for S4A will cover those projects which have started commercial operations and have an outstanding loan of over _____________?
Answer: Rs 500 crore

Q15. Triple World and Olympic champion Usain Bolt graced local fans with a blistering season’s best run of 9.88 seconds to win the men’s _______ metres at the inaugural Jamaica National Racers Grand Prix now on at the National Stadium.
Answer: 100

Q16. Who was unanimously appointed as the chairperson of the North Cachar Hills Autonomous Council (NCHAC) in Assam. With this, she also became the first women chairperson to be appointed to the post since the formation of Autonomous Council in 1950s?
Answer: Ranu Langthasa

Q17. Which Chief Minister has inaugurated 'Child Labour Tracking System (CLTS)' in order to keep a track of rescued child labour for their proper rehabilitation recently?
Answer: Nitish Kumar, Bihar

Q18. Name the person who has been taken charge as the Chief Justice of Manipur High Court recently?
Answer: Justice Rakesh Ranjan Prasad

Q19. President Pranab Mukherjee has been presented National Order of the ____________ Coast. This is the highest award of the West African country and was conferred on him during his two days visit to the nation. 
Answer: Republic of Ivory

Q20. Which Securities launched its mobile application, Tick Pro for futures and options (F&O) traders recently?
Answer: Reliance Securities

For SBI PO Mains: June Revision 01, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 02, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 03, Click here
For SBI PO Mains: June Revision 04, Click here

All the very best!

No comments:

Post a Comment