Saturday, 6 August 2016

July Revision 05

Q1. By How much per cent paid-up equity, The Cabinet Committee on Economic Affairs approved the disinvestment in NBCC India Ltd out of Government’s 90 per cent shareholding recently?
Answer: 15 per cent

Q2. Which Private Sector Bank opened it's IFSC Banking Unit (IBU) at the Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) to meet the requirements of offshore banking operations from India?
Answer: IndusInd Bank

Q3. Which company has launched a short-term corporate deposit scheme, which offers interest rates ranging from 7.55 per cent to 8.40 per cent, depending on the tenure?
Answer: Dewan Housing Finance Corporation Ltd

Q4. Which state government signed a MoU with Bangkok-based Asian Disaster Preparedness Centre (ADPC) to implement the Roadmap for Disaster Risk Reduction (2015-30)? The move will help reduce disaster risk management in the state.
Answer: Bihar

Q5. Name the prize-winning scholar who wove the stories of civilizations worldwide into the landmark “The Rise of the West” and helped pioneer the history of disease and epidemics in “Plagues and People,” has died at age 98 recently?
Answer: William H McNeill

Q6. With which bank, the Indian Institute of Technology, Bombay (IIT-B) signed an MoU to promote innovation by startups in the financial sector?
Answer: State Bank of India

Q7. for which country, Vice-President Mohammad Hamid Ansari leaves to lead the Indian delegation at the 11th Asia Europe Meeting recently?
Answer: Mongolia

Q8. At which place, The 41st All India Electricity Board Kabaddi tournament begins?
Answer: Tiruchirapalli, Tamil Nadu

Q9. The Indian Government has started to evacuate it's citizens stranded in South Sudan's capital Juba recently?
Answer: Sankat Mochan

Q10. The fourth tranche of the government’s sovereign gold bond scheme will open from July 18-22, 2016. The allotment date is set for August 5. The Bonds bear interest at the rate of  ............. (fixed rate) per annum on the amount of initial investment?
Answer: 2.75 per cent

For SBI PO Mains: July Revision 01, Click here

For SBI PO Mains: July Revision 02, Click here

For July Revision 03, Click here

For July Revision 04, Click here

For April, May and June Revision classes, Click here

All the very best!

No comments:

Post a Comment