Thursday, 11 August 2016

July Revision 07



Q1. Name the Indian-American professor who with a diverse set of academic experience in the field of science and technology has been named as the dean of a leading US university recently.
Answer: Dr. Kinshuk

Q2. Which organization is introducing Paperless SIP (Strategic Investment Plans) that would allow mutual fund investors to make transactions through various modes of payments?
Answer: BSE

Q3. Name the airline which has been named as the world's best airline in 2016 Skytrax World Airline Awards recently.
Answer: Emirates

Q4. In which country, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for Revised Cost Estimate (RCE) of Rs. 7290.62 crore for the ongoing 1020 MW Punatsangchhu-II Hydroelectric Project (HEP)?
Answer: Bhutan

Q5. Full service carrier Vistara and leading private sector lender _____________ entered into a partnership to launch co-branded premium credit cards recently.
Answer: Axis Bank

Q6. How much has been approved by the Union Cabinet for the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) with an outlay of to impart skill to one crore people over the next 4 years (2016-2020)?
Answer: Rs 12000 crore 

Q7. Which organisation has launched it's new initiative called the Food Safety Knowledge Assimilation Network, which will be a framework for scientific co-operation for food safety and nutrition recently?
Answer: Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

Q8. Tango has become the fastest train in the country by clocking a speed of 180 km/hr by covering 84 km in 38 minutes in a trial conducted by Railways on Mathura-Palwal route, surpassing the record of Gatimaan Express. Talgo made in which country?
Answer: Spain

Q9. The Reserve Bank of India has set up an inter-regulatory Working Group to study the entire gamut of regulatory issues relating to Financial Technology and Digital Banking in India. The Working Group is headed by...........?
Answer: Sudarshan Sen

Q10. With which international organization, the Centre signed an agreement for a $100-million loan to improve drainage system and water management in the Vennar sub-basin of the Cauvery delta in Tamil Nadu recently?
Answer: ADB



For April, May, June and July Revision classes, Click here


All the very best!







No comments:

Post a Comment