Sunday, 7 August 2016

Night Class: English Quiz


Directions—(Q1 - 10 ) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The ..1.. of India as an economic superpower is not reflected in the ..2.. of life enjoyed by its 1.2 billion citizens (according to Human Development Index) which ..3... India very low among 182 countries. In our performance-oriented world, measurement issues have taken on ..4.. importance as what we measure affects what we do. In fact, the French President has established an international Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress, Owing to his ..5.. and that of others with the current state of statistical information about the economy and society.
      
A big question arises ..6.. the Gross Domestic Product Provides a good measure of living standards. In many cases, GDP statistics seem to ..7.. that the economy is doing far better than most citizens feel it is. Moreover, the focus on GDP creates conflicts- while political leaders are told to maximise it, citizens also demand that ..8.., should be paid to enhancing security, reducing air, water, and noise pollution all of which actually ..9.. GDP growth. Statistics are ..10... to summarize what is going on in our complex society, it is, therefore, an obvious threat that we can't reduce everything to a single number -GDP.

Q1.
[a] pursuit                  
[b] perception            
[c] conversion
[d] title                        
[e] tribute

Q2.
[a] quality                  
[b] spirit                    
[c] span
[d] joy                        
[e] loss

Q3.
[a] scored                  
[b] qualified                
[c] regard
[d] ranked                  
[e] counted

Q4.
[a] great                    
[b] unduly                  
[c] trivial
[d] considerably        
[e]  negligible

Q5.
[a] confidence            
[b] belief                    
[c] dissatisfaction
[d] compliance            
[e] obedience

Q6.
[a] unless                    
[b] because                
[c] against
[d] whether                
[e] that

Q7.
[a] recommend          
[b] think                          
[c] point
[d] refer                      
[e] suggest

Q8.
[a] respect                  
[b] debt                          
[c] attention
[d] expense                
[e] compensation

Q9.
[a] lower                    
[b] attain                        
[c] decline
[d] shrunk                  
[e] recover

Q10.
[a] difficult                  
[b] interpret                      
[c] reveal
[d] intended                
[e]  inferred

ANSWERS:
1. b
2. a
3. d
4. a
5. c
6. d
7. e
8. c
9. a
10. d








No comments:

Post a Comment